Велика събота и неделята на Великден

Литургиите в нощта на Възкресение Христово са  може би най-чаканите и най-обичани литургии през цялата година. Като прибавим към това факта, че това са и най-важните литургии в цялата литургична година, това обяснява изключителната тържественост, с която се отслужват.
По традиция всичко започна отвън, при запаления огън.Свещениците от местните църкви на нашите енории  благословиха огъня и новата пасхална свещ, след което я запалиха  и влязоха в храма, оповестявайки три пъти: „Светлина Христова!“. Миряните запалиха своите свещички от същата тази пасхална свещ, като всеки предаваше пламъка на светлината Христова на намиращия се до него събрат. Вярващите изслушаха четивата, разказващи историята на нашето спасение: откъса от Битие за сътворението; откъса от Битие за готовността на Авраам да пожертва единствения си син Исаак; откъса от Изход, разказващ за еврейската пасха и преминаването на израилтяните през Червено море; откъса от книгата на пророк Исайя с отпратка към възкресението на Спасителя. След Литургията на Словото дойде ред на Кръщелната литургия – третата част от нощното пасхално бдение. След като присъстващите  се отрекоха от делата на сатаната и потвърдиха вярата на своето кръщение, енорийските свещеници благословиха с новата пасхална свещ водата, излята в кръщелната купел, и преминаха през храма, благославяйки народа. След това богослужението продължи с Евхаристичната литургия.

В неделята на Възкресение Христово храмовете  бяха  изпълнени с народ – освен многото правостоящи вътре в църквата, имаше и много извън нея. В края на тържествената литургия хората получиха  благослов на храната за великденската трапеза от свещениците ,които завършиха  с: „Идете си с мир, алелуя, алелуя!“.

Христос Възкръсна!