Венцислав Чавдаров: Раковски е с етикет на работеща община. Това са плодовете на успешната местна политика

Визитка: Венцислав Чавдаров е на 25 години от Раковски. Средното си образование завършва в Езикова гимназия „Иван Вазов“ в Пловдив с изучаване на испански език. Дипломиран юрист от ПУ „Паисий Хилендарски“ и доброволец в местната структура на Каритас-Витания.

За доброволчеството

Каритас е благотворителна католическа организация, която има международен оттенък върху работата на НПО по цял свят. По разпространеност се нарежда на второ място след Червения кръст в международен план. Организацията се занимава с доброволчески услуги от всякакво естество. Държа също така да отбележа, че думата католическа в организацията, по никакъв начин не означава, че Каритас действа само там, където има католическа църква, а напротив. На местно ниво се стараем да организираме различни инициативи свързани с нуждите на местното население. Такава инициатива например са посещенията ни при децата в центровете за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) в Раковски и околността; организирането на различен тип игри за деца и др. В момента Каритас функционира в Софийско-Пловдивския диоцес /епархия/ , като местна структура има само към църквата в кв. Секирово.

Участвам в „Каритас“ от 4 години . Занимавам се с доброволчество , защото от малък съм възпитаван в семейните ценнности и в ценностите на църквата. Родителите ми винаги са държали да бъда социално активен и ангажиран към потребностите на хората. От там черпя и цялата положителна емоция и радост да бъда доброволец. Хубавото е, че има много млади хора като мен. Вече сме около 30 доброволеца , които повярвайте ми вършат страшно много работа. Юридическите лица с нестопанска цел не се занимават с политика, но са най-близко до хората, защото могат да отговорят на социалните им потребности.

Не е нужно човек да бъде силно религиозен , за да е част от Каритас. Тук религията не е водеща. Достъчно е човек да носи в себе си доброволчеството и да бъде положително настроен. Да, Каритас е благотворителна католическа организация , защото зад нея като морален строеж стои Католическата църква, но Каритас не е само там където има католически църкви. За пример ще дам една наша инициатива, в която се колаборираме с ЦНСТ- Брезово, където няма католическа общност, но там намерихме почва за развитие. Стараем се поне веднъж в месеца да посещаваме тези деца от центъра за настаняване от семеен тип , за да ги анимираме , да играем на различни ролеви игри и да поддържаме техният дух, за да се чувстват и те пълноценни членове на нашето общество.

Работим и съвместно с банката за храна, които ни съдействат като доставяме хранителни продукти на нуждаещите се . Обикновено това се случва около големите християнски празници.

Имаме намерение една еднократна инициатива да я превърнем в традиция. А именно да чистим домовете на възрастни хора , които живеят сами.

Спечелихме проект за социално предприятие към „Каритас“ за производство на свещи. За проекта сме ангажирали трите рискови групи – хора с ТЕЛК-ови решения, хора над 55 годишна възраст, които трудно си намират работа и хора със социални потребности. Финансирането идва от ЕС и аз ще оглавя това социално предприятие.

За амбиициите

Като току-що дипломирал се юрист съм безкрайно разстроен от системата на преподаване на право в България. С няколко мои колеги сме решили да се опитаме да променим това. Страшно много се изисква от студентите, а практиката е нулева. Сухата теория не носи компетентност абсолютно на никого. Бих работил и в посока да се регламентира със закон доброволчеството. Такъв закон липсва в България. В Европа и по света доброволчеството е много модерно. Има хиляди организации, които се занимават с това . В България за съжаление много от тях са фиктивни. Може би защото сме на първо място по регистрирани НПО-та на глава от населението.

Не със съглсен и с начина на интеграция на ромите. Успешният начин за приобщаване на малцинствата не е като им посториш къща и им кажеш :“Вземи и живей!“, а да го научиш и покажеш как те сами да си я построят.

За Раковски и местната политика

За щастие във визитката на нашият град е написано вече много. Това естествено се дължи и на успешното управление през последните години. Раковски вече не е само града на католиците, той отдавна е излезнал от тази рамка. За Раковски вече се чува и с развитието му както в икономически, така и в културен план. Раковски е с етикет на работеща община. Много хора останаха да живеят и работят тук , а не да избягат в чужбина. Това са плодовете на успешната местна политика.

Разбира се, че като всеки млад човек на старта на живота си съм мислил да напусна Раковски, но никога не съм мислил да го напускам трайно. Бих го напуснал временно , но само и единствено да се образовам и да се върна отново тук. Защото виждам, че Раковски се превръща в едно добро място за живеене особенно за младите хора.

Посоката на управление , която поеха последните градоначалници през последните години е успешна, заради многото проекти , които бяха осъществени на територията на общината. Най-вече това е видно в инфраструктурата, но има нужда и от проекти в културен план. Разбира се , че когато все повече проекти вече са изпълнени и очакванията на хората се увеличават.

Прави ми впечатление , че нашите местни политици и общественици са преди всичко граждани . Те не се крият по домовете си от жителите на Раковски, виждаме ги много често сред тях, на обществени места , в ресторантите и кафенетата сред нас, където се виждат с хората и разговарят заедно в неформална обстановка .

Бих се занимавал с политика, защото има нужда млади хора да взимат участие в обществените процеси на града.

Ако аз имах право на глас в местната политика , бих заложил повече на културата. Местната общинска администрация работи успешно в тази насока с развитието на училищна и читалищна дейност, концерти, театрални постановки и т.н. Струва ми се , че обществото ни има силна нужда от това да бъде обогатено в културен план. Смятам , че бих бил полезен и мога да помогна в това направление.

За себе си

Обичам да пътувам по света . От местата, които посещавам най-силно впечатление ми правят срещите и запознанствата с нови хора от различни държави и култури, защото само така човек може да се обогати с емоции . Обичам да виждам усмивките на хората, които съм предизвикал аз с някое добро начинание.

За щастие времето на петилетките отдавна приключи , а и планове избягвам да правя , защото има една поговорка “ Ако искате да разсмеете Господ , направете си планове“.Така, че за в бъдеще се виждам като успешен човек.