Вкусотии, кръшни хора и гледане с бинокли на Фестивала на белия щъркел в Белозем

Кметство на село Белозем, Община Раковски, НЧ „Просвета 1909“, ОУ „Гео Милев“ и Сдружение „Зелени Балкани“ ще са домакини на фестивала на Белия щъркел.Официалното откриване е на 18 май от 10,00 часа в парка на Белия щъркел в Белозем, община Раковски. Проектът е част програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019  и е под патронажа на Министерството на околната среда и водите на Република България.

През 2019 е четиринадесетото издание на фестивала и мотото е „Белозем – възможности за развитие на екологичен туризъм”. Програмата ще изненада както с изпълненията на многобройните участници, така и с щандове за плетива, сувенири и продукти от местни производители.

Публиката ще научи как се създава ферма за калифорнийски червеи и био градинка за билки в двора на училището, ще види експозицията на селата от мрежата „Европейско село на щъркелите“ в читалището, ще се повози на екологични превозни средства. Всички ще имат възможност да си направят снимка за спомен с „белоземско щъркелово семейство“ и да се потопят в атмосферата на Влажна зона „Кисимови дупки“.

Ето какво са подготвили организаторите:

10:00 ч. – 10:30 ч. Откриване на фестивала;
– Богослов на отец Петър, храм”Св. Георги”, Белозем;
– Приветствие от кметана Белозем;
– Приветствия от официалните гости на фестивала;
– Обявяване на резултати и награждаване на участниците от Международния конкурс за рисунка на тема „Животът на един щъркел”.

10:30 ч. – 14:00 ч. – Музикално-танцова програма на групи от детски градини, училища и състави от село Белозем, град Раковски, както и от селата Скутаре, Рупките, Пъдарско, Спасово, Маноле, Чалъкови, Селци, Манолско Конаре. Ще има и участници и от Пловдив и Първомай.

10:00 ч. – 14:00 ч. – Щандове с местни производства;

10:00 ч. – 14:00 ч. – Наблюдение на щъркеловите гнезда с бинокли и зрителна тръба от кулата в парка на Белия щъркел;

16:00 ч – Футболен мач на ветерани от отборите на Белозем и Зелени Балкани –  спортен комплекс „Чавдар“.

Сдружение „Зелени Балкани“ са подготвили и щанд, пълен с информационни материали за защитените видове, презентация за Белозем и щъркелите, информация за Натура 2000 и защитените зони в землището на селот, както и бинокли и зрителни тръби за наблюдение на птиците.