XIII Фестивал на белия щъркел в Белозем бе открит

С благослов на отец Петър от местната църква  започна официалното откриване на XIII Международен фестивал на белия щъркел в Белозем.

Кметът Иван Тачев съобщи добрата новина, че щъркеловите семейства са се увеличили с още две, а това означава, че в Белозем природата е чиста.

„Благодарим за подкрепата на Министерството на околната среда и водите и на ПУДООС, на „Зелени Балкани“ и на община Раковски,  които ни подпомогнаха за провеждането на фестивала“, каза и кметът на  Белозем Иван Тачев.

Директорът на РИОСВ – Пловдив доц. Стефан Шилев също участва в официалното откриване на XIII Фестивал на белия щъркел в Белозем. Той поздрави участниците и гостите с прекрасната инициатива от името на министъра на околната среда и водите Нено Димов. „В Белозем се съхранява богато природно наследство и се полагат грижи за опазване на 40 гнезда бели щъркели, които съжителстват в хармония с хората“, каза в приветствието си към жителите на селото доц. Стефан Шилев. Той пожела фестивалът да продължи да се разраства и да привлича все повече последователи.

Специални гости бяха кметът на македонската община Чешиново-Облешово Горан Зашов и инициаторът за създаване на федерацията за защита на щъркелите в Бурса Шази Чавушоглу. В техните райони, в с. Чешово (Македония) и в с. Ески Караагач (Турция) има по 200 гнезда от защитения вид, които са част от европейската мрежа на щъркелите.

Над 500 участници от 17 фолклорни и танцови формации участваха във фестивала. Сред тях и мъжкият хор „Иван Михов“, чийто член е кметът на селото. За първи път се проведе и национален ученически конкурс за словесно творчество, рисунка и фотография на тема: „Животът на един щъркел“. Негови организатори са детското онлайн списание „Щъркел“, ОУ „Гео Милев“, католическа църква „Свети Франциск от Асизи“ и кметството на село Белозем. Те се ангажираха, че следващото издание на инициативата ще е с международно участие.

Тази година гостите и участниците във форума посетиха щандове за мед и пчелни продукти, сувенири и продукти от местни производители.

Събитието се провежда под патронажа на Министерството на околната среда и водите и с финансовата подкрепа на ПУДООС. То се организира от кметството на село Белозем, община Раковски в партньорство с Федерация „Зелени Балкани“. Инициативата има за цел да популяризира дейностите за опазване на вида и да стимулира развитието на екологичния туризъм в района.