За състраданието, любовта и младите хора – регионална конференция на Каритас Европа в Тбилиси, Грузия

Предсатвители за България на събитието бяха Мария Хамбърлийска и Мариела Пъдева от гр.Раковски.

В дните 7-9 май 2018 г. в Тбилиси, Грузия, се проведе Регионалната конференция на „Каритас Европа“. Събитието събра представители на 42 „Каритас“ организации от Европа, сред които и на „Каритас България“.

Ролята на младите хора за създаване на солидарна и приобщаваща Европа

Ето какво разказа Мария Хамбърлийска по темата  завръщайки се от там:

За състраданието, любовта и младите хора – регионална конференция на Каритас Европа в Тбилиси, Грузия

Грузия – една държава, която все още се отърсва от ужасите на миналото,държава, в която съвместно съществуват три църкви – католическата, асирийската и арменската. В сърцето на нейната столица – Тбилиси, сред сивия и забързан начин на живот, сред трудностите и несполуките, бие едно голямо сърце – сърцето на Каритас, което отвръща с любов и грижа на всеки, който помоли за помощ.
Там се проведе регионалната конференция на Каритас Европа за 2018 под мотото: „Младежта. Солидарността.Европа”, която събра близо 150 души (президенти, директори, служители, доброволци) от всички Каритас организации в Европа.
Всички тези хора загърбиха своите различия, езикови бариери и предразсъдъци, и се сплотиха като едно голямо семейство, водено от вярата и Божията любов, от състраданието и грижата за нуждаещите се. В продължение на три дни те непрестанно обменяха опит и идеи, насочени към създаването на „младежки” Каритас, в чийто център стоят младите хора, които са настоящето и бъдещето на Европа. „Има огън в младежите, който чака да бъде разпален.” Това сподели Пол Галес от Каритас Люксембург на първата сесия на конференцията.
Младите хора имат нужда от внимание, от поле на изява, от това да се чувстват като част от една общност. Имат нужда да бъдат независими, но същевременно с това трябва да се научат да си взаимодействат с останалите. Това беше една от основните опорни точки по темата за създаването на „малдежки” Каритас. Друга опорна точка беше въпросът как да привлечем повече млади хора да станат част от семейството на Каритас, да бъдат доброволци и да използват своите умения и таланти, за да помагат на тези, на които им е нужна помощ.
Всеки от участниците получи шанса да сподели своите опит и идеи с останалите, а домакините от Каритас Грузия показаха на всички от близо какви са техните проекти – от грижа за болните, раздаване на храна и дрехи, до грижа за децата от проблемни семейства. Всички станахме свидетели на прекрасните неща, които правят за тях, на вниманието и грижите, които полагат.
Алтернативната програма,в която взехме участие беше да се срещнем от близо с хората в Тбилиси, да общуваме с тях и едновременно с това да им разкажем какви са същността и мисията на Каритас. Въпреки дъждовното време, заедно с помощта на доброволците от Каритас Грузия успяхме да събудим интереса на забързаните жители на Тбилиси, раздавайки брошури, лимонада и балони с логото на Каритас.
В края на всеки един от трите дни имахме възможност да се докоснем и до културата на Грузия, до храната, обичаите, танците и най-вече бяхме участници в редки събития като асирийската и арменската литургии.
„Повечето от вас споделиха, че Каритас организациите там, от където идвате, са малки, че сте малцинства. Това не е така. Няма малка Каритас организация. Всяка една Каритас организация е голяма.” Това бяха заключителните думи, с които президентът на Каритас Европа – монс. Лукас Ван Лоуи, закри тазгодишната регионална конференция.
Благодарна съм, че и този път имах възможността да взема участие в тази конференция и отново да бъда свидетел на силата на любовта в името на другите.
И в заключение бих искала да кажа, че когато човек помага на другите, това му носи вътрешен мир и щастие, които стоплят сърцето. Усмивките и сълзите от щастие по лицата на хората, усещането, че си донесъл лъч светлина в иначе мрачното ежедневие на някого, са най-голямата награда за един доброволец.