Жителите на Раковски, Шишманци и съседните села Белозем, Болярино и Чалъкови излязоха на протест, не искат повече пожари в депото

 

Павел Гуджеров: “Заводът за отпадъци или трябва да работи безопасно или да спре да работи „

 

Расте недоволството сред жителите на Раковски и   селата Шишманци, Белозем и Болярино, заради бушуващия трети ден пожар в депото за отпадъци. Между 200 и 300 човека от четири населени места в община Раковски излязоха на протест – мълчаливо пиене на кафе.

Протестът се организира в социалната мрежа и е под надслов „Да спрем отровата от „Еко“ завода в село Шишманци“. Хората настояват за строг мониторинг на мерките за безопасност с оглед предотвратяване на замърсявания занапред.

Много от дошлите хора носеха маски, докато над главите им се стелеше гъстия дим. Те разказаха , че редовно в завода се случват пожари. Според тях тази част е най-плодородната в България и една такава огнена стихия и последвало замърсяване на въздуха, би убило всякаква реколта, а дори би повлияло на животновъдството.

„Всяка сутрин идваме тук да пием кафето си на чист въздух. Кръстихме го опушено кафе“, разказа отец Румен, енорийски свещеник в църквата „Архангел Михаил” в квартал „Секирово“ в Раковски.

Кметовете на околните  села пък коментира, че хората са притеснени за своето здраве и това на децата си, въпреки, че автоматичната станция не е показала критични мерки на замърсяване на въздуха.

„Ако не бъдат взети моментални мерки, ние сме на ключова позиция, ще позиционираме 10 майки с колички на магистралата и още 10 на жп линията Бургас- София“, настоя кметът на Белозем Иван Тачев.

Общинския кмет  Павел Гуджеров настоява за осигуряване на противопожарна и денонощна охрана на депото, ревизия на мерките за безопасност и поставяне на стационарна станция за чистотата на въздуха в региона. Писмото до премиера ще бъде придружено от подписка на жителите на близките населени места.

Протестиращите се зарекоха, че всеки ден ще се събират пред завода, докато държавата не предприеми мерки за отстраняването на проблемите. Те искат строг мониторинг на мерките за безопасност с оглед предотвратяване на бъдещи пожари.

Протестите продължават отново  в  петък 16 август, заради утрешния голям християнски празник Голяма Богородица, уточни отец Румен Станев.