Бабинден в кв.Ген.Николаево

В петък и събота 20.01.и 21.01 община Раковски отбеляза подобаващо празника Бабинден или деня на родилната помощ.

Н.Ч.“Св.Св.Кирил и Методий“ даде старт на забавите в  местно заведение в присъствието на много баби млади майки и екип от МБАЛ-Раковски. За всички гости имаше организирани много забавни игри  и конкурси. В началото отец Ивелин даде благослов на мероприятието и отправи поздравителна реч към всички присъстващи.

Зам.кмета г-жа  Татяна Бакова изнесе поздравителна реч от името на общинска администрация.

Последва музикален поздрав от децата при О.У.“Христо Смирненски“ с ръководител г-жа Елена Минчева. След това програмата продължи със състезание между младите майки, които се надпреварваха в дисциплината -повиване на пеленаче. Във втория кръг сили премериха бабите, които показаха умение в приспиване на внуче.

Компететно жури, в чиито състав бе включен и д-р Иван Томбашки наблюдаваше представянето на всички участници.

Дуета на младите майки Нели и Милена спечели първо място в повиването,въпреки че вече в наши дни  този метод почти не се практикува.

Най-младата баба Радка спечели първо място за най-съвременно и модерно  приспиване на внуче.

Интересно е да се знае, че през 2016 година в гр.Раковски са се родили 205 деца като от тях 95 са момичета, а 110 са момчета. Между тях са и четири двойки близнаци. Първото родено дете за изминалата година е момиче от кв.Секирово, което се казва Виктория Терзийска. Тя е проплакала на 2.01.2016г.

В кв.Ген.Николаево първи се е родил Мартин Мандраджийски, който бе удостоен с грамота бебе на 2016 г. и получи подарък рамка за снимка.

Разбира се събитието не мина  без традиционните конкурси мис мама и мис баба. Короната в първата категория получи Милена Узунова, а Румяна Власова във втората. Последваха бурни аплодисменти, а празникът продължи с песни и танци към гостите, поднесени от самодейния колектив към читалището. Пълен запис на празника може да видите тук:

В някои от следващите материали ще ви покажем как мина събитието и в кв.Секирово.