Правителството отпусна 9,7 млн. лв. за обещетения на птицевъдите

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

По данни на директора на областната дирекция  на БАБХ д-р Камен Янков в Пловдивска област са унищожени 280 000 птици, които са с доказано наличие на птичи грип.

Умъртвяването на животните се осъществява с пожарникарска пяна, уточни д-р Янков.

Преди около 5 дни започна умъртвяване на  птици и  в село Върбен, община Брезово. В селото има подвижен инсенератор, който спомага  за пълното им унищожаване.

На проведеното заседание на 18 януари, правителството одобри отпускането на 9,7 млн. лева допълнително за наложените мерки за ограничаване и ликвидиране на болестта „Инфлуенца“, която от своя страна засегна значителен брой стопанства. Средствата са отпуснати от резерва за непредвидени разходи по бюджета на Министерството на земеделието и храните. Те ще се използват за изплащане на  обещетения на стопаните на умрелите и принудително убити животни, както и за обезпечаване на работата на диагностичните екипи за клинични прегледи и вземане на проби.

Одобрените мерки целят недопускане разпространението на птичи грип на територията на други райони от страната и ограничаване на икономическите загуби, възникнали от появата на болестта.

Кмета на Община Раковски Павел Гуджеров в личен разговор с Министъра на земеделието и храните г-жа Десислава Танева обясни мащабите на проблема за Община Раковски и региона като цяло. „Изключително щастлив съм, че г-жа Танева следеше ситуацията от близо и взе навременни мерки както за ограничаването на болеста така и за обезщетение на засегнатите стопани. Подробно ми бе обяснено от министър Танева, че стойността на обезщетението зависи от вида и зрелостта на птиците като вярвам, че размера ще удовлетвори засегнатите стопани. До колкото ми е известно от стопани сектора се връща постепенно към нормалното си функциониране“, коментира за нашата медия Кмета Гуджеров. 

В началото на  миналата седмица ветеринарният екип за извънредни ситуации на Общността се срещна с министъра на земеделието и храните Десислава Танева, ръководството на БАБХ и представители на птицевъдния бранш. На срещата представителите на птицевъдния бранш заявиха, че държавата, в лицето Министерството на земеделието и храните и Българската агенция по безопасност на храните са предприели навременни и адекватни мерки на централно и регионално ниво.

Припомняме ви, че в началото на месец януари близките места,в които бяха регистрирани огнища на заболяването Инфлуенца, освен гр.Раковски бяха с.Белозем, с. Момино село, с.Калековец,  с.Пъдарско и с.Трилисник.