В Раковски отпразнуваха 140 години свобода

С празничен концерт, народни песни и танци и изложба жителите на Раковски отбелязаха Националния празник на България 3-ти март.

След тържествената литургия в църквата „Пресвето Сърце Исусово“ зрителната зала на читалището в кв.Ген.Николаево събра раковчани за двучасово празнично представление сгряващо сърцата и душите.

Концертът започна с химна на Република България. Кметът Павел Гуджеров честити празника на присъстващите и подчерта , че трябва да бъдем винаги горди , че сме нация на герои и смели войни.

„Днешният ден е повод отново да припомним историята. Днес е ден за отдаване на почит към хилядите знайни и незнайни войни дали живота си за свободата на България.Поклон пред светлата им памет!“ -заключи общинският кмет

Самодейните състави от всички възрасти разтърсиха сцената с изпълненията си. Най-много аплодисменти получиха най-малките участници в концерта. Танцьорите от „Китка“ пък вдигнаха на крака залата с фиалното си изпълнение на шопска копаница.

Присъстващите на концерта имаха възможност да разгледат изложбата на местния художник Минчо Деливански във фоайето на читалището. Платната с портрети на велики български личности и картини с патриотична тематика привлече интереса и на кмета Павел Гуджеров. Заедно с авторът на експозицията те разговаряха за изкуството на четката.

Цветни рисунки на бъдещи малки художници на тема Освобождението на България пък зарадваха и усмихнаха празнуващите.

Под звуците на народна музика около огъня на площада се изви хоро, а активисти на ВМРО черпеха с червено вино.