Раковски отбеляза 141 години от освобождението на България

След химна на Република България заместник -кметът Йовко Романов откри официалната част с кратък урок по история за значението на тази дата. Той рецитира откъс от стихотворението „Хаджи Димитър“ на Хр.Ботев.

„В толкова малко думи можем да открием толкова много смисъл в безсмъртните стихове на бореца за свобода Хр.Ботев. Нима свободата не е най-ценносто нещо? Нима свободата не е гаранция един народ да запази своята идентичност? Да. Свободата е всичко това и много повече. Днес ние отбелязваме 141 години от освобождението на майка България и почитаме всички загинали и техния безсмъртен подвиг, с който те извоюваха свободата на България.

Нека не забравяме пред какво са били изправени нашите армии. В съотношение 7000 към 55000 сме се изправили на Шипка. Но не количеството , не броя , а качеството са били на наша страна. Именно ние като българи можем и трябва да се гордеем с нашата воля за дълг и победа. Поклон пред всички, които загубиха живота си за България!“- завърши Романов.

Малко по-късно деца и младежи изнесоха литературно-музикална програма в тематичен  революционен стил пред гостите. Певческата група към Н.Ч.“Св.Св.Кирил и Методий“поднесе музикален поздрав с песента“Къде си вярна ти любов народна“.

Венци и цветя бяха поднесени пред паметника в знак на почит към геройски загиналите герои за свободна и независима  България от партийни и обществени организации.