Раковски се побратими с италианския Арзергранде

Общините  Раковски и Арзергранде    подписаха меморандум за развитие и сътрудничество. На връх националния празник на България общинарите от Раковски  се  договориха с италианските  си колеги за сътрудничество в областта на културата,  икономиката и туризма.  Побратимяването е с  цел стимулиране и активизиране на връзките и действията на двете общини и тяхната готовност да издигнат приятелството, разбирателството и уважението между двата народа.

В църквата „Пресвето Сърце Исусово“ бе отслужена тържествената литургия в чест на побратимяването на градовете – Раковски и Арзергранде, Италия. На литургията присъстваха кметовете на двете страни със своите помощници, както и много вярващи. След литургията в манастира се проведе среща с младежите „Скаути“ и с децата, на които им предстои да вземат първо причастие при Папа Франциск през май.

„Изключително щастлив съм да се видя с децата, които ще имат честта първо причастие да им даде Папа Франциск.Тове е нещо , което не се случва на всички деца по света, нито всеки ден. Доволен съм, че съм днес тук с нашите братя от община Раковски и както каза отец Младен по време на литургията „Нека да се отворим „. Не бива да се затваряме в себе си и в общностите си, а да бъдем отворени едни към други, да си помагаме , за да растем заедно. „- каза кметът Филипо Лазарин на децата и техните родители.

Договорът беше парафиран в музея на енорията сред ценни религиозни и фолклорни експонати.

Според кмета на Община Раковски  Павел Гуджеров чрез културния обмен могат да се създадат успешни бизнес контакти  главно в сферата на туризма и по линия на католическата църква, а така също и  в областта на обществените услуги, образованието, земеделието и спорта.

С колегата Лазарин се договорихме да участваме със съвместни проекти в различни области в интерес на хората от Раковски и Арзергранде. Убеден съм , че споразумението, което подписахме е добра основа за приятелско сътрудничество и ще даде добри плодове. Сигурен съм, че между нашите две общини има широко поле за обмен и изява и , че сключването на този договор за побратимяване няма да остане еднократен акт и нашите взаимоотношения ще продължат на всички нива. В сферата на културата , на инфраструктурата и на общинските дела можем да вземем много един от друг. „-коментира побратимяването на двата града кмета на Раковски Павел Гуджеров.

“ Ще си тръгнем оттук с чувство на добре посрещнати, с чувство на гостоприемство от една община, която иска да се възроди. Положихме основите на нещо, което може да расте. И двамата с кмета Павел Гуджеров сме млади хора имащи визия за бъдещето.“- каза Филипо Лазарин. Той съобщи, че втората стъпка в подкрепа на споразумението вече е в ход. Скоро от италианска страна ще пристигне дарение под формата на апаратура за новото детско крило на болницата в Раковски.

„Едно институционално посещение благодарение на сътрудничеството на две италиански доброволчески асоциации , ангажирани с насърчаването на правата на децата. Миналата година се срещнах с момчетата от общността, които бяха на посещение в нашата енория и им обещах, че ще дойда да ги намеря и така и направих.“ – написа под снимка с децата на Раковски италианския кмет.

„Със скъпият приятел Павел Гуджеров, кмет на Раковски, първата стъпка по пътя на растеж и конструктивно сътрудничество на културно и икономическо ниво.“- публикува в профила си в социалната мрежа Филипо Лазарин под селфи с кмета на Раковски.