Всички автобусни спирки в община Раковски ще бъдат именувани

Всички автобусни спирки във всички населени места в община Раковски, област Пловдив, ще бъдат именувани. Първите пет ще получат своите имена по повод националния празник – 3 март. Това каза за БТА кметът на общината Павел Гуджеров. Те ще носят имената на национални герои и на бележити и известни българи, свързани по някакъв начин с Раковски и селищата около него. Започваме една родолюбива кампания, чиято цел е да възпитава в младите хора, местни и гости на общината, патриотизъм и национално самосъзнание, добавя кметът. Днес ще бъдат поставени възпоменателни постери на 5 спирки – три в град Раковски – по една във всеки квартал, и две в село Шишманци. По думите на Гуджеров кампанията ще продължи, ако съгражданите покажат, че могат да пазят и тогава ще продължим и с останалите спирки. Всеки един вимпел ще съдържа снимка на лицето и кратка биография, а на националните герои техни мисли, стихове и откъси от техни произведения.

На спирка в кв. Секирово ще бъде поставен вимпел на боксьора Петър Лесов. Той е роден в някогашното село Секирово, сега квартал на общинския център, започнал да тренира бокс на 14 години в родното си село. Лесов е олимпийски и двукратен европейски шампион, републикански шампион във всички възрастови групи последователно. Той е най-младият български спортист, стъпил на олимпийския връх едва на 19 години. Световен шампион за младежи, печели два пъти в категорията си турнира „Странджата“. Отказва се от спорта едва на 24 години заради заболяване. Почетен гражданин на община Раковски.

Спирка в кв. Ген. Николаево в Раковски ще носи името на именитата ни лекоатлетка Гинка Загорчева, състезавала се на къси разстояния – 60 и 100 м. Най-високото й отличие е златен медал на световното първенство през 1987 година в Рим, същата година подобрява и световния рекорд с време от 12,25 сек. Родена е в кв. Ген. Николаево, средното си образование завършва в спортното училище „Васил Левски“ в Пловдив. Тя е петкратна републиканска шампионка, със сребро и бронз от европейски първенства в зала. Рекордът на Загорчева от Рим – 12,34 сек, е подобрен след 24 години от австралийката Сали Пиърсън на първенството в Дегу, Южна Корея. Гинка Загорчева е почетен гражданин на община Раковски от 2012 година.

Спирка в кв. Парчевич ще носи името Петър Парчевич, български католически епископ, патриот и дипломат, удостоен е с баронска титла от императора на Свещената римска империя. Смятан е за един от най-великите българи през 17 век. Парчевич е доктор по богословие и канонично право, представител на един от чипровските родове. Средното си образование завършва в град Лорето, Италия, а висшето си в Рим с изключителен успех като доктор по гражданско (римско) и католическо право, рядък случай в университетската практика. През май 1643 г. е ръкоположен за свещеник от архиепископ Петър Богдан. Той владее гръцки, латински, италиански, влашки и арменски.

Две от спирките в село Шишманци ще носят имената на националните ни герои Христо Ботев и Васил Левски. На постера на Ботев, под снимката му, са изписани негови мисли и сентенции: „Само онзи, който е живял, страдал и плакал с народа си – само той може да го разбере и да му помогне“. „Знайте, че който не обича родителите си, жена си и децата си, той не обича своето отечество“. „Само онзи, който е свободен, само той може да се нарече човек в пълния смисъл на думата“. Вимпелът на Васил Левски съдържа снимката на героя, неговата мисъл „Всичко се свежда до нашите задружни сили. Дела трябват, а не думи“ и кратки биографични данни.