БОЖИДАР СТРЕХИН ВЗЕ УЧАСТИЕ В КОНЦЕРТА „КЛАСИЦИТЕ НА БЪЛГАРСКАТА СВАТБАРСКА МУЗИКА“

 Един от най-успешните  музикални проекти  на Българското национално радио „Класиците на българската сватбарска музика“  се състоя на 22 февруари. Той стартира преди три години. Идеята е в него да бъдат включени изявени имена от различни фолклорни области на страната, доказали се на сватбарската сцена.

Сред участници бе зам.кмета на община Раковски и ръководител на орк. „Млади тракийци“- Божидар Стрехин.

Народният представител Младен Шишков , също присъства на това събитие по покана на Раковчанския музикант.

Силно впечатлен и поласкан от поканата , той коментира концерта така:

„За мен беше огромна чест и истинско удоволствие да присъствам на концерта „Класиците на българската сватбарска музика“. Благодаря за поканата на моят стар приятел и колега, заместник Кмет на Община Раковски, основател и ръководител на оркестър „Млади Тракийци“, и истински класик в българската народна музика – Божидар Стрехин  .
Сватбарските оркестри оставят трайна следа в историята на българските семейства. Те са тези, които създават и поддържат духа на едно от най-светлите събития в живота на човек – сватбата. От тях зависи настроението на младоженците и гостите. Те решават кога музиката да бъде бавна и мелодична, кога да свирят ръченица или кръшно право хоро.
Като любител на българският фолклор, не мога да скрия вълнението и емоцията, които предизвикаха в мен макамлийската „Раковчанска ръченица“ и „Еленкино хоро“ в изпълнение на Божидар и Оркестъра за народна музика на БНР. Без да подценявам труда и изпълненията на другите класици – Нешко Нешев, Димитър Славов и неотразимата Илка Александрова, нашето момче събра овациите на публиката и остави трайна следа в сърцата на всички гости. Фактът, че залата беше препълнена и присъстваха представители на всички поколения, ми дава надеждата, че българската народна музика ще пребъде.“

От своя страна зам.кмета-музикант отговори следното:

„За мен също беше голяма чест и голям жест на уважение от твоя страна Младене. Въхпеки ,че съм ти свирил безброй пъти, този концерт беше нещо различно. Използвам поста ти в социалната мрежа да благодаря и на Почетния Гражданин на Община Раковски г-жа Гинка Загорчева и нейния съпруг г-н Иван Бойчев, за присъствието им на концерта. Бях безкрайно щастлив от вашето присъствие и уважение. Огромно Благодаря.“