Общинският съветник Рангел Матански: „Това , че групата на ГЕРБ сме мнозинство е повече отговорност, отколкото привилегия“

Визитка:
Рангел Матански е на 35 години от с. Момино село, Община Раковски. Завършил е Аграрния университет в Пловдив. Матански е съпредседател на Националния съюз на говедовъдите в България, зам. председател на Постоянната комисия по земеделие, гори, селски и планински райони към Национално сдружение на общините в  България. Той е управител на една от първите организации на производителите”Фермерско мляко”, зам. председател на Областен съвет по животновъдство за област Пловдив. Рангел Матански е българският победител в Националния конкурс за Европейската награда за млади фермери.Главен организатор на първото говедовъдно изложение „Фермер Експо Раковски“.
Общински съветник в ОбС – Раковски от групата на политическа партия ГЕРБ. Семеен с две дъщери.

Г-н Матански, това е първият Ви мандат като общински съветник в ОбС-Раковски. Какви бяха мотивите Ви да се кандидатирате и какви бяха предварителните Ви нагласи и очаквания?
Винаги съм се стремял да бъда полезен на обществото с различни инициативи и ето защо прецених , че да бъдеш общински съветник е много добър начин да продължавам да бъде в услуга на хората. Твърдо вярвам , че ако нещо не ти харесва в системата или искаш да я промениш към по-добро, трябва да работиш вътре в нея , а не единствено да стоиш отвън и да говориш против нея. Убеден съм че правилният начин е градивния, а не дуструктивния. В този смисъл, общинският съвет е едно прекрасно място, откъдето можеш да помагаш и да бъдеш полезен.

По презумпция в дневния ред на Общинския съвет няма маловажни въпроси,но все пак кои от тях са с по-особена важност за развитието на общината?
Всяка точка от дневният ред на едно заседание е важна, защото няма маловажни проблеми. Всяка точка касае човешки съдби, тъй като решенията на Общинския съвет засягат един или група от граждани. В повечето случаи решенията , които аз и моите колеги общински съветници взимаме засягат всички жители на община Раковски.
Всяка от точките предварително я дискутираме в нашата политическа група , за да излезем с най-доброто решение. Групата от общински съветници на ГЕРБ включа хора от всички населени места на общината. Това са хора с различен социален статус и категория на труд, с различна ценностна система и като цяло с различен начин на живот. Те са учетели, предприемачи, земеделци, лекари, мениджъри. На тази база се стараем да вземем най-доброто решение по всеки конкретен казус , което да е в полза на всички.

Във всеки Общински съвет съществуват своеобразни политически полюси ляво-дясно, мнозинство-малцинство,които гравитират около някакъв своеобразен център. Как се чувства това през настоящия мандат?
Вярно е , че ние сме мнозинство в местният парламент, но това е по-скоро отговорност , а не привилегия. Така е защото зад всяко взето решение от нас, което не е подкрепено от опозицията стоим ние с имената и лицата си и сме отговорни пред цялата общественост на Раковски, а не само пред нашите избиратели.
Много важно е опозицията да е активна, защото градивната, а не деструктивната критика е полезна. Смятам ,че през този мандат на Общинския съвет има действаща опозиция, която изразява волята на своите избиратели. Факт е , че има диалог между опозиция и мнозинство, затова решенията , които се взимат са общи, устойчиви и положителни.

По време на самите заседания вотът протича сякаш по някакъв автоматичен режим на гласуване. Доколкото вземането на решения е доминиращо по докладни записки на кмета,то местният парламент може да се смята за едва ли не за някакъв придатък към общинската администрация?
Нека ви запозная в детайли с целият процес предхождащ всяко редовно заседание на ОбС, защото на много хора не им е ясно в какво точно се състои работата на общинския съвет. Остават с погрешното впечатление , че ангажиментът ни е да се събираме веднъж в месеца за няколко часа, където гласуваме почти монотонно и с това отговорностите ни приключват.
В началото на всеки месец на електронната поща на всеки едни общински съветник започват да пристигат докладните и всички съпътстващи документи свързани с провеждането на предстоящата сесия. Всеки се запознава с предложенията и преценя до каква степен касае неговата компетенция и ако е необходима допълнителна информация и разяснения , всеки един от нас си ги набира самостоятелно.
След като всеки от колегите поотделно се е запознал с проблематиката, нашата група се събираме на политически съвет където отново обсъждаме всяка точка от дневния ред , но този път заедно.
След това следват редовните заседания на комисиите по различна тематика, където с колегите от другите политически сили дискутираме докладните и предложенията и най-накрая идва сесията на общинския съвет. Целият този процес предполага , че всеки е прочел, запознал се е , дискутирал и обсъдил всяко едно от внесените предложения и има позиция , която изразява с гласуване. Отстрани може да изглежда , че някак монотонно протича едно заседание на местният законодателен орган , но това всъщност е месец работа.

Вие сте общински съветник от с.Момино село. Какво направихте за селото и какво предстои да направите с инструментариума на ОбС?
Най-важното за развитието и подобряването на качеството на живот в едно село зависи от годишният му бюджет, който ще бъде гласуван именно от ОбС. Нека не се лъжем, че без пари нещо може да се случи където и да е. Ето защо моята най-главна задача, когато се обсъжда и гласува бюджета да успея да го защитя, за да бъде отпуснат на селото ни.
Като личен успех, мога да спомена изграждането на сцената на центъра на Момино село, за която имаше сериозен отпор относно отпускането на средства за построяването й от колегите от опозицията. Инициативата бе съвместна с кмета на Момино село Никола Стоянов и бе наистина наложителна, защото по време на събор или празник при лошо време музикантите, певците и танцьорите нямаше как да опазят техниката и костюмите си от дъжда.
Тук е мястото да похваля и изкажа благодарност на кмета на Момино село, че превърна събора в емблематичен не само за общината, но и за областта. Много хора се връщът на село само заради събора и заради това , което се случва на него. Радвам се , че дори и да сме привърженици на различни политически партии, работим в синхрон с кмета Стоянов.
Друго, което с огромното съдействие на кмета на община Раковски Павел Гуджеров успяхме да направим в моето родно село е да изградим спортна площадка със уреди за стрийт фитнес и тенис на маса. Интересно е да споделя, че съм виждал младежи от селото в 2 часа след полунощ да играят тенис на маса. С гордост споделям, че след това което направихме миналата година в Момино, през 2018 се планува всяко населено място от община Раковски да се сдобие с подобна спортна площадка.

За Момино село предстоят да се случват още хубави неща. Освен ,че влизат пари в селото за ремонт на уличната инфраструктура, другото важно, което се надяваме да се случи в близко бъдеще ще е подмяната на ВиК мрежата. По инициатива на кмета Гуджеров в ОбС гласувахме предложение община Раковски да кандидатства за реконструкция на водопроводната мрежа в селото.

Какво Ви казват хората , с които се срещате , т.е вашите съседи, съграждани в Общината? Търсят ли Вашето съдействие за проблемите си ?

Ролята на общинският съветник осъществява лесен контакт между гражданите и администрацията. Съветникът всъщност е проводник на нуждите и интересите на хората към общинската администрация. В тази връзка съм помогнал според силите сина всеки, който ме е потърсил за съдействие.
Последното, за което ме потърсиха е паднал знак, който затруднява движението и е предпоставка за ПТП.
Иначе спектърът ми от ангажименти е широк: инициативи свързани със земеделието, развитието на младежките дейности , благотворителни инициативи и предприемачество.