Детски шахматен турнир „Рицарят на бялата дама“

Прожекция на филма „Рицарят на бялата дама“ и множество награди очакват участниците.

Шахматен турнир„Рицарят на бялата дама“ще се проведе в Цар Симеоновата градина на 2 юни (събота) от 8.30 до 14.00 часа. В турнира ще се състезават повече от 130 деца от шахматните клубове и училищата в града между 6 и 12 годишна възраст. Състезанието ще се проведе в четири възрастови групи  5 – 6, 7 – 8, 9 – 10 и 11 – 12 години и шест кръга, всеки по 30 минути. То се реализира като част от програмата на „Пловдив 2019“.

Идеята на организаторите от Народно читалище „Петко Мандажиев-1928“, с. Момино село, СНЦ „Заедно за личностно развитие“  и „Шахматен клуб Пловдив“ е чрез интересни и забавни занимания да възпитават рицарски добродетели у децата. За целта са избрали поредица от събития, с които да насърчат най-малките за повече познания и игри в парка. По време на турнирът ще бъдат прожектирани и трите серии на популярния от миналото български детски филм“Рицарят на бялата дама“. За родителите е предвидена специална лекция за историята на рицарите и кръстоносните походи.

В рамките на състезанието ще бъдат връчени и наградите на призьорите от 13-те училища в града взели участие в провелия се по-рано конкурс за детска рисунка „Рицарят в мен“. Подаръци и грамоти на малчуганите ще връчват Габриела Топалова -Мис България || 2017 и рицар в бойни доспехи.

Организаторите и спонсорите са предвидили големи награди за победителите и в шахматната надпревара  –  едноседмична почивка на море за дете и родител, едногодишни езикови курсове, уроци по танци и шахмат, много книги и медали.

Събитието е организирано с подкрепата на Община Пловдив, БНТ, Туроператорска фирма „Антонов“, Училища „Максимум”, КЦМ 2000 АД, „Юрий Гагарин“ АД, Спортен клуб „ЕРА“, Езиков център „Образование и Приятели”, 22 карата и др.

Проектът е част от програмата на “Пловдив – Европейска столица на културата 2019”в рамките на „Читалища – общностно участие и иновации“

Повече информация за събитието на: https://www.facebook.com/events/122895611904272/?active_tab=about