Група от Раковски на тържествена литургия в катедралата „Свети Йосиф“

държавния секретар на светия престол във Ватикана-кардинал Пиетро Паролиндържавния секретар на светия престол във Ватикана-кардинал Пиетро Паролин

 

След тържествената литургия за Цветница отец Димитър заедно със сестрите францисканки и група верни от енория „Пресвето Сърце Исусово“ се отправи към София за вечерната литургия, в катедралата „Свети Йосиф“, на която присъстваше и участваше държавния секретар на светия престол във Ватикана-кардинал Пиетро Паролин. Преди това, обаче те посетиха църква „Успение Богородично“, която кардинала тържествено освети и благослови по-рано на  същия ден. Там бяха посрещнати от енорийския свещеник отец Благовест и младежите, които пряко са участвали в подготовката и организацията на това събитие. Пред раковчанската група те разказаха с вълнение за срещата си с държавния секретар и радостта от неговото посещение. Споделиха също, за присъствието на много гости сред, които дипломати в лицето на председателя на парламента Цецка Цачева, вицепрезидента Маргарита Попова, вицепремиера Меглена Кунева и кмета на София Йорданка Фандъкова. Това посещение бе празничен повод за срещата на богопосветените от цяла България, които след вечерната литургия се срещнаха лично с кардинала и получиха поздрави и благослов от него.

Апостолическият екзарх монсеньор Христо Пройков разказа, че такава среща е от огромно значение за католиците в България, най-вече за да се придаде значение на тяхната дейност, да се обсъдят някои проблеми, с които духовниците се сблъскват по време на служенията си, както и да се задълбочи   вяратата в  религиозните общности.

Отец Ярослав, който служи в Бургас и организира международния християнски фестивал в Белозем, помоли кардинала да отнесе покана до светия отец папа Франциск, за скорошно гостуване в България. От своя страна той отговори,че с радост ще бъде вестоносец на тази покана.

Ето и няколко думи от екзарх Христо Пройков за посещението на кардинал  Пиетро Паролин