Кметът на с. Чалъкови Димитър Николов: „Гордо мога да се нарека гражданин на с. Чалъкови“

интервю

Димитър Николов е на 32 години. Има средно специално образование. Преди да стане кмет на с.Чалъкови, община Раковски е работил в строителството. Щастливо женен с две дъщери. Свободното си време посвещава именно на тях, а хобито му е работата“ Обичам да работя и си обичам работата“-  казва младия кмет. Определя себе си като  тих,спокоен и уравновесен човек.

 

  1. Нека най-напред да представим цялостния образ на село Чалъкови и да вникнем в редовете на неговата история. Какво трябва да пише във визитната картичка на населеното място?

с.Чалъкови датира от 1522 година и до днес то е сменило три пъти своето име първо се е казвало Доганджа след това Дуванжа и през 1934 г. става Чалъкови. Сега в него живеят малко над 2000 жители които са сплотени и работливи хора голяма част се занимават с земеделие, друга са на работа в близките предприятия. Общо взето безработицата е нулева.

  1. Какво Ви накара да се кандидатирате за кмет толкова млад и как се чувствате като човек, който е поел доста отговорности към своите съграждани?

Много често вече се чуват  думите че надеждата е в нас младите хора и аз като млад човек реших да опитам да направя за моите съграждани нашето място за живеене малко по-добро и по-красиво кътче за живот. Сега след като поех кормилото се чувствам доволен, защото срещам подкрепа не само от кмета на община Раковски – Павел Гуджеров, който също е млад, а и от съгражданите си. Ще очаквам тяхната  подкрепа  и за в бъдеще.

  1. Какво осигурява препитание на жителите на Чалъкови? Младите задържат ли се в селото или работят в съседни населени места и градове?

Както  казах масовото препитание на населението ни е земеделие няма семейство което да не отглежда зеленчуци, отделно голяма част от тях работят в индустриалната зона в с. Стряма около 600 човека, други работят в съседното село Белозем, което има 2-3 по-големи предприятия и там около 200 човека.

  1. Какво е състоянието на инфраструктурата в село Чалъкови? Осъществени ли са необходимите ремонтни дейности или тепърва предстоят такива? Каква е ситуацията с водоснабдяването?

Като цяло пътната мрежа на селото ни е 14 километра, и само 2 километра от нея е с асфалтова настилка, която е много застаряла. Тази есен започнахме с помощта на общинският кмет г-н Гуджеров  да я ремонтираме дори на места я подновяваме. Останалата част е настилка с трошенокаменна фракция която от догодина ще бъде на много места подновена. С водоснабдяването ни нямаме големи проблеми въпреки че водопровода ни е 30 години .

  1. Като визираме работата на кмета на Чалъкови, политик или гражданин е той? Само административна работа ли е ?

Понякога е нужно да бъдеш от всичко по-малко ако искаш да ти върви работата трябва с политиците да си политик, а с гражданите гражданин. Не смея да твърдя, че е само административна работа. Мен може да ме видите в всеки един момент на трактор на косачка дори и с лопата в ръцете.

6.Като какъв, по-скоро, се виждате – гражданин или политик.  Как Ви виждат хората? 

Аз немога да се видя като политик, мен хората са ме избрали да защитавам техните интереси и желания да правя това, което на тях им е нужно. А да съм политик трябва да забравя хората, които са ме избрали и заради това бих казал, че гордо мога да се нарека гражданин на с.Чалъкови.

8.Кои са значимите места, обекти и забележителности в селото. Има ли в населеното място училище, детска градина, читалище и църква? Развива ли се спортна, просветна и духовна дейност в тях?

С гордост мога да кажа че имаме две училища, които са от 1 до 7 клас . Детска градина нямаме все още,  а наистина ни е крайно необходима, защото имаме доста деца, които могат да я посещават. В началото на мандата ми това ми беше най-болната тема.Когато я  споделих  с г-н Гуджеров, той прие спонтанно идеята и  тогава с него се заехме с тази задача.  Смея да кажа, че в началото на 2019 година ще стартира проекта за изграждане на детска градина. Може би сме единственото село в Общината, което няма читалище. Имало е на времето, но е било съборено, за  да се построи ново и така е останало. За спорта тази година успяхме да обновим терена на стадиона  с нова тревната площ и сега всеки ден се посещава поне от 20 деца,  които играят футбол. Църквата е в добро състояние, а  в момента се реставрират иконите средствата, за които са събрани от населението. Разбира се,  с каквото мога и аз помагам все пак сме християни и трябва да вярваме в Бог.

9.Каква е равносметката Ви в средата на мандата и за отиващата си година ? А какво ви предстои през следващата 2018?

От началото на мандата успяхме да изградим отводнителни канафки, с които отводняваме източният край на селото. В западния сложихме отводнителни тръби, изградихме нови тротоари, направихме детска площадка, успяхме да заравним една част от улиците и да положим трошенокаменна фракция, поставихме видео наблюдение. Тази година изградихме оградна стена на здравният ни дом, също така и паркинг с нов тротоар пред него, закупихме нова тракторна косачка за поддръжка на стадиона и на парковете, закупихме и трактор с челен товарач, който ни служи за почистването.

За 2018 година в бюджета съм заложил асфалтиране на нови улици изграждане на нов тротоар с паркинг пред едно от училищата, изграждане на стрийт фитнес, паркови алеи,настилка на улици с трошенокаменна фракция и изкоп на нови канавки.