Конфереренция „Каритас Европа”

В дните 23-26 май 2016 г. сътрудници от мрежата на „Каритас” в България взеха участие в Регионалната конфереренция „Каритас Европа”, която се проведе в Лурд, Франция. Сред тях бяха доброволките от Каритас Витания – Мария Хамбарлийска и Петя Романова, от гр.Раковски, които имаха възможността да участват, споделят и обменят опит, обсъждайки конкретни случаи на хора, живеещи в бедност, някои от които присъстваха на срещата и сами разказаха за проблемите, пред които ежедневно са изправени. Темите, които бяха обсъдени по време на конференцията, са: „Уязвимост и социално изключване”, „Бедността сред децата и семействата”, „Миграция и убежище”.  Целта на събитието е на база споделения опит, да бъдат разгледани  нови възможности за обединени действия с с цел намаляване на бедността и социалното изключване в Европа.Ето какво сподели Мария за самото събитие:

„Регионалната конференция на Каритас Европа, която се състоя от 23 май до 26 май 2016 г. в Лурд, Франция и която събра близо 300 души от Каритас организации от цяла Европа, в действителност за мен беше едно невероятно преживяване, за което съм безкрайно щастлива.

Работата по групи в уъркшопа ми даде възможност да се запозная с хора от различни краища на Европа, които са обединени под същността на Каритас –  да бъдеш милосърден и да помагаш на хората в нужда. Основната тема на групата, в която бях аз, беше социалната икономика. За мен беше изключително интересно да чуя какъв опит имат другите Каритас организации, като например Каритас Финландия или Каритас Полша. Но преди да обсъдим каквото и да е, всеки от нас се представи , или нарисува нещо, което е негов личен символ и което го характеризира.“

Още от разказа може да видите тук