Костадин Иванов: „Да бъде българско, додето свят светува!“

Когато някой си позволи да коментира или похвали работата на кмета на Шишманци той бърза да го пресече с думите ,,Няма какво да се хвалим , просто си вършим работата.’’

Въпреки това ще си позволим да кажем добри думи водени от убеждението, че са напълно заслужени.

Трудно е да се изброи всичко хубаво, направено за последните години в селото. И най-предубедените в това отношение вече го признават. Малкото селце грейна и стана неузнаваемо. И е живо доказателство, че с воля и постоянство всичко се постига.

Целта обаче не е да опишем пълната картина на промените в Шишманци, а да се спрем на част от тях, които са основна линия в дейността на кмета Костадин Иванов. Тази линия се очерта още в първите месеци на мандата му, а оттам насетне той непрекъснато я надгражда. Иде реч за патриотичната линия в дейността му по възраждането на селото. Вътрешните му нагласи и дълбоката убеденост, че това е правилния път и истината, вероятно са причина да я подеме и следва неотклонно. В този път той увлече и много други, основно млади хора, но моторът в работата си остана и до сега самият той.

Още в първите дни след избора му за кмет той започва да говори за връщане на традициите в селото с много уважение към създаденото от предците. И въпреки неприкрития скептицизъм, с който се сблъсква, нито на йота не отстъпва от намеренията си.

В резултат най-напред е ремонтирана и отворена зрителната зала в читалището. Сега тя е мястото, където се събират жителите на Шишманци на почти всеки празник, за да споделят заедно емоцията и вълнението от него.Тези малки тържества на духа не биха били възможни без наличието на залата. А 3 март като Национален празник на всички българи, вече е събитие и за всички шишманци. Искрата и огънят на родолюбието тогава светят с пълна сила и раздвижват все по-дълбоки пластове в душите на хората от селото.

Разширил се е периметърът на работа на читалището. „Върнахме се назад в годините и в историята на Читалищното дело. Събрахме останалите живи читалищни дейци, те разказаха спомени от онова време и сред пионерите на тази дейност се открои фигурата на виртуоза на кавала Никола Ганчев роден в нашето село и оставил траен отпечатък върху читалищната дейност. Започнахме чествания, посветени на делото му, ежегодно провеждаме и конкурс за млади дарования на негово име. На площада беше издигнат и паметник в негова чест, а сега този площад носи и неговото име. Любовта към него си поделяме с Читалището в село Рудник, Бургаско, където той е живял през голямата част от живота си. С тях си гостуваме и сме в много топли отношения.“-с гордост споделя читалищната деятелка Донка Куманова.

Въпреки натрупаната в годините инерция и недоверие в началото пак по изричното настояване на кмета Костадин Иванов е създадена и женска фолклорна певческа група, която търпи сериозно развитие и все по-уверено се изявява на сцената в селото, пък и на общински прегледи.

„На празника на селото ни събора ,,Голяма Богородица’’ по 2 дни свирят оркестри с народна музика. Българщината, българският дух владее напълно селото, хора се вият до полунощ. „- хвалят се жителите на Шишманци. Особен колорит придават и гостуващите от съседните села фолклорни състави. А кметът цял ден е в народна носия като илюстрация на тоя жилав български дух, което прави празника още по-патриотично обагрен.

С много музика, настроение, хапване и пийване хората от Шишманци ще празнуват Коледа и Нова Година, което особено подсилва усещането за общност.

Тази година на санирания жилищен блок в края на селото бе изрисуван в цял ръст самия Никола Ганчев с неизменния кавал белязал целия му живот. От стената на кметството пък гледа с проницателния си и строг поглед Апостолът на свободата и титан на българското национално-освободително движение Васил Левски. Все неща, които задължават и пораждат тръпка и респект, когато ги видиш. И са малка школа по родолюбие за всеки българин.

Последното, с което се е заел Костадин Иванов в тази патриотична посока е паметник в градинката пред пощата, която се помещава в сградата на кметството. Той визуално е подобие на паметника на легендарния връх Столетов. На него ще бъдат изписани имената на всички шишманци участвали и загинали във войните за майка България. Следващ плануван жест на признателност към тях е смяната на старите названия на улиците с техните имена. Вече е поставено и началото, в селото има улица носеща името на Никола Василев.

Еуфорията от провелия се само преди няколко дни трети национален конкурс на името на Никола Ганчев не е отшумяла. „Духът на големия кавалджия оживя и сякаш слезе между хората. От сцената звучаха негови мелодии, изпълнени от млади български дарования. Във въздуха се усещаше магията на онова време и на невероятния му талант. А сетивата на хората бяха широко отворени за духовността и добродетелите завещани от предците ни. Последва богата програма от гостуващи състави – изпълнени бяха големи,емблематични за нашия фолклор песни, извиха се вихрени танци.“- разказва с вълнение Донка Куманова.

Може да се изброява още дълго за делата на младия кмет Костадин Иванов. Като златна нишка патриотичната идея минава през цялата дейност на кметството в Шишманци и я осмисля. Защото няма бъдеще народ, който не почита миналото си. ,,Щом корена си носим в жива памет, ще бъде българско додето свят светува!’’ би казал и днес Никола Ганчев.