НАЙ-ПРОЧУТИТЕ НАРОДНИ ЦИГУЛАРИ ВЗРИВИХА БЕЛОЗЕМ

Най-големите виртуози на цигулката се събраха на втора творческа среща и сътвориха шеметен концерт. Майсторите на народната музика свириха до зори    емблематични парчета, а публиката изпадаше в екстаз. Препълнената зала едва успя да побере събралата се публика от страната и чужбина.  Повече от 200 бяха гостите , хора обичащи и милеещи за българската народна музика.

Най-младият участник беше на 8 години, а най-възрастния на 76.

Главен инициатор и организатор на това паметно събитие е  кметът на Белозем  Иван Тачев. Голяма заслуга срещата да се състои има и големият цигулар и ръководител на оркестър „Орфей” – Георги Янев.

„Идеята се роди пред десетина години , когато  бай Иван Михов честваше 70 годишен юбилей. Искахме да му направим грандиозно тържество, но понеже той беше много скромен човек не се съгласи. Затова едва миналата година  успяхме да го организираме за първи път, а целта е да бъдат събрани   няколко поколения цигулари , за де  се отдаде дължимото на Иван Михов – големия тракийски цигулар, родом от Белозем.“-сподели  кметът на Белозем Иван Тачев.

Повече от седемдесет години Бай Иван Михов отдаде на народната музика и цигулката. От него са се учили няколко поколения цигулари, започвайки от Иван Бойчев, минавайки през местните музиканти Бай Русен Калчев и Бай Груьо Григоров, Иван Йозов. Виртуозът Георги Янев винаги е изтъквал особената роля, която му е оказвал Бай Иван при формирането си като музикант и ръководител на оркестър.

„Миналата година участниците бяха 18, тази годена са над 30. Тази национална среща набира инерция, което е колкото радващо , толкова и отговорно. Много е важно да не бягаме от корена си, а  музиката е обединител. Едно е сигурно, тези които преживяха събитието ще го помнят дълго.“-  категоричен е  кмета Тачев.

С едноминутно мълчание бе  почетена паметта на Иван Михов. Мъжката фолклорна група „Иван Михов” при читалище „Просвета” – село по стар обичай приветства гостите с добре дошли с погача, сол и мед.

От стената на залата грееше платното с портрета Иван Михов, а цигулката му  мълчаливо стоеше на пиадестал. Приживе Иван Михов я завещава  на кмета на Белозем и му заръчва да я пази в кметството.

Сред присъстващите  бяха кметът на община Раковски – Павел Гуджеров, кметовете на населените места  от общината , заместник-кметовете Татяна Бакова и  Йовко Романов, председателя на Общински съвет Георги Лесов.

Честта да открие срещата по традиция  е на домакина кмета на Белозем – Иван Тачев. Той не пропусна да благодари на общинската управа за безрезервната подкрепа, която оказва на всички културни събития в Белозем.

Кметът Павел Гуджеров приветства музиканти и гости с добре дошли в културната столица на община Раковски. Той похвали кмета на Белозем за енергията и усърдието при организацията на това събитие. По думите му срещата на цигуларите ще се разраства и надгражда за в бъдеще.

На шоуто на най-добрите цигулари, дошли от цяла България  се събраха четири поколения музиканти. Атанас Миховски от село Малък Чардак да  припомни стария стил. Виртуозно бе изпълнението на ръководителят на оркестър „Експрес бенд” Атанас Славов. Много  атрактивен бе и Цветомир Петков – „Цецо Интернационала”, както го знаят повечето любители. Самият той е музикант със свой собствен стил и почерк, автор  е на свои собствени композиции и със своя собствена музикална школа.

Музиката на Северозападна България също бе представена достойно от двама  много талантливи изпълнители Георги Георгиев и неговия учител Лидиан Цветанов. Разбира се в техните изпълнения преобладаваха северозападните мотиви, което даде интересен привкус на тази уникална среща. Не по-малко колоритно беше и представянето на големия Иван Паскалев, който за пореден път се развихри  с  музиката на необятна Тракия.

Последен бе  Георги Янев. За него, за таланта му, за творчеството му е казано и изписано прекалено много. Повече от 40 години на сцената редом до най-големите звезди  Георги Янев всъщност е един изключително скромен и земен човек. Негова е заслугата на белоземска сцена да дойдат толкова много именити музиканти.

Кулминацията  на вечерта бе ,когато  всички цигулари заедно направиха един незабравим „сешън”, хороводна  китка от най-популярните и обичани тракийски свирни.

Всеки от участниците получи почетен плакет.

Музиканти и любители си тръгнаха от Белозем скътали в сърцето си частица от уникалната магия, наречена българска народна музика.