Отбелязваме 79 години от края на Втората световна война и Денят на Европа

Днес, 09 май, 2024 г. пред Мемориалния комплекс в град Раковски се отбелязаха 79 години от края на Втората световна война и Денят на Европа. Организатор на проявата бе Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва с председател Стефан Марушкин, Община Раковски и НЧ „Свети Свети Кирил и Методий – 1908 – град Раковски.

Пред събралите се на проявата заместник – кметът на Община Раковски Венцислав Чавдаров заяви: „Днес отбелязваме Денят на Европа и денят на победата над фашизма. Това са две събития с едно общо послание – победата на мира над войната, с надеждата за един по-добър и мирен живот. Вярвам, че всички ние трябва да помним историята, за да не повтаряме нейните грешки. Вярвам и че най-лошият мир е по-добър от войната. Аз вярвам, че нашето бъдеще се корени в нашата европейска идентичност, европейска общност и равноправно членство в ЕС.“

В паметния за света ден, в който се отбелязват победата над хитлеристка Германия във Втората световна война през 1945 г. и денят на обединена Европа от 1985 г., човечеството си припомня миналото и почита паметта на повече от 60 млн. души, загинали в най-кръвопролитния конфликт в цялата човешка история.