ПФА „СЛАВ БОЙКИН“ ПОЛУЧИ ЗЛАТЕН МЕДАЛ В КАТЕГОРИЯТА „ФОЛКЛОРНИ АНСАМБЛИ“

Заслужен Златен медал в категорията „Фолклорни ансамбли“ и Специалната награда на Световната асоциация по фолклор завоюва ПФА „Слав Бойкин“ при НЧ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Раковски на тазгодишното издание на Световния шампионат по фолклор.
съобщи Ана Белчева-главен специалист култура.

Шампионатът се провежда за 6-ти път под патронажа на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО. Организатори са Световната Асоциация на Фолклорните Фестивали; Европейската Асоциация на Фолклорните Фестивали; World Folklore Academy, Event Vacation. Световният шампионат по фолклор, който се проведе от 18 до 28 август на сцени в градовете Бургас, Несебър, Св. Влас и Обзор, участие взеха над 100 фолклорни колектива с повече от 2000 изпълнители.
Характерната особеност на Световния шампионат по фолклор „World Folk” е, че всички изпълнения се записват с професионална аудио и телевизионна техника и най-добрите от тях се излъчват многократно по повече от 50 кабелни телевизии в България, по 4 сателитни телевизии с обхват цяла Европа, както и по Световната интернет телевизия „ЕuroFolk TV”
ПФА „Слав Бойкин“ гр. Раковски участва за 3-ти път, при което се представи достойно и получи заслужени отличия.

Ръководителят на ПФА „Слав Бойкин“- Велизар Василев коментира:

„Ще започна с това, че сме изключително щастливи от спечелените награди и като цяло от представянето ни на шестото издание на Световния шампионат по фолклор. Искам да благодаря на всички самодейци от ПФА „Слав Бойкин” към НЧ „Св. Св. Кирил и Методий” за положените усилия за спечелването на златен медал в категория „Фолклорни ансамбли” и специалната награда на световната асоциация по фолклор. Този месец бяхме доста ангажирани с редица изяви и имахме много малко време да се подготвим за този фестивал-конкурс. Благодарение на мобилизацията, всеотдайността и любовта към фолклора на всички участници в ансамбъла, успяхме да запленим както журито, така и уважаваната от нас публика. Наистина с такова внимание и задоволство ни гледаха, и след всяко наше изпълнение аплодираха в захлас, което със сигурност е помогнало за крайното решение на комисията. Истината е, че влагаме толкова труд и емоция само заради хората, които стоят пред сцената. Публиката е нашия съдия за нивото което поддържаме. Конкуренцията беше голяма, имаше участници от редица държави включително и фолклорни ансамбли от България, но въпреки притеснението, което е нормално да го има на такива форуми, ние показахме в пълния си блясък това, което можем най-добре и най-вече да защитим името на град Раковски. Занапред ни предстоят изключително много ангажименти, както и подготовката на нови произведения, с които да продължаваме да радваме нашата и чужда публика. ”

Честито и от нас! – екипът на www.r-news.bg