Поредно злато за мъжката певческа група от Белозем

МПГ “ Иван Михов“ село Белозем грабна голямата награда и се завърна със златен медал и плакет от 10-тия национален фестивал  „Марица пее и танцува“.

Белоземските участници  заеха 1-во място сред 86 певчески групи. Събитието се проведе в харманлийското село Достиево и за  поредна година  даде сцена за изява на фолклорни певчески и танцови формации и индивидуални изпълнители, които да представят, разпространяват   и популяризират песните на Тракия.

МПГ „Иван Михов “ е основана на 2 септември 2016г. по инициатива на Пеньо Генчев -Пенака от Белозем и носи името на големия тракийски музикант, цигуларя и почетен гражданин на община Раковски Иван Михов .

Ръководител на групата е народната певица Ирена Неделчева. Тя е от Русе , но е белоземска снаха. Средното си образование завършва в СМУ“ Филип Кутев“ в Котел . Дипломира се в Шуменски университет „Константин Преславски“ със специалност педагогика и специализация “ Методика на преподаване на народно пеене“. 5 години е арист- хорист в АМТИИ гр. Пловдив, а след това преподавател по народно пууне в СМУ“Филип Кутев“ – Котел. Преподавател по народно пеене и р-л на представителен народен хор към СОУ“ Антим 1″ гр. Казанлък. Наградена от министъра на културата за учител на годината с отличие връчено лично от него. Неделчева има много участия с оркестри, на сватби и народни веселия.

Ирена Неделчева е ръководител също на женската и на детската певчески групи към читалище „Просвета“ в Белозем.

За кратката си творческа работа МПГ“Иван Михов“ има много участия във всички културни мероприятия на община Раковски и в стараната. Белоземци имат участия в тв предавания и много конкурси. На всяко свое участие се завръщат с призови места ,дипломи и плакети , златни месали, включително и статуетка като носител на призова награда за групи. Певческата група има в колекцията си от отличия само едно второ място.

Групата участва на фестивали като “ Богородична стъпка “ в Старозагорски минерални бани , в с. Добрич първо място и златен медал, на международния фестивал в Свиленград и в Раднево.

МПГ“Иван Михов“ има осъществени 9 студийни записа, от които 6 се излъчват по фолклорни канали в бг ефира. Предстоят още три нови видеозаписа . Три от репортеарните песни са авторски на Ирена Неделчева и са писани специално за белоземската група.

„От името на цялата група и свое име искам да благодаря на зам. кмета по културата на община Раковски Божидар Стрехин, който е неотлъчно до нас на всяко наше участие със съпровод на кларинет.“