Преглед на художествената самодейност в село Болярино

Самодейни състави от цялата община взеха участие в неделния преглед на художествената самодейност ,който тази година се проведе в село Болярино.
Събитието се провежда за 7-ми пореден път ,като  всяка година е насрочено през месец май ,по време на културните дни,които в момента текат в община Раковски.
За първи път Болярино бе домакин на музикалното мероприятие,като по този начин се почете паметта на местния музикант -саксофонист Миньо Георгиев ,с когото се разделихме пред 6 месеца.Той е и почетен гражданин на община Раковски.
По покана на кметицата на селото Стефка Милиева и секретаря на читалището-Тотка Грозева, гостите на селото и участниците имаха възможност да разгледат музейната сбирка към културния дом ,която е създадена преди около 10 години.
Всички останаха очаровани от постигнатия резултат и етнографското богатство съхранено ,аранжирано и запазено в читалищните стаи и салони. Особен интерес при създаването е предизвикала стаята  на спомените.
В нея са залепени и окачени многобройни старинни  снимки на боляринци от миналия век.Събрани са от местни хора, разказа читалищната секретарка Грозева.
Тя сподели , че често   стаята събира огромен брой почитатели. В нея хората си спомнят за свои роднини и съселяни, а реакциите им са много интересни и носталгични.
Оръдия на труда ,неща от бита на местните жители в различни периоди на селото са част от останалите предмети,които могат да се видят в ценните кътове на местното читалище.
Според г-жа Грозева истинска находка представляват и  нотариални актове от 1884 г. , с които са продавани земи на местните жители. В тях мерната единица за площ не е декар, а уврат.Паричната единица – сантим.
Тази интересна разходка във времето бе гарнирана с много песни и танци от самодейните колективи на община Раковски,които за пореден път показаха български дух и култура,  ценности и идеали.