Производителите на патици се вдигат на протест

От Професионалната организация на производителите на водоплаващи в България планират протестни действия в рамките на закона и страната  ако не бъдат удовлетворени техните искания относно промени в наредба на БАБХ от 16 юли т.г касаеща бизнеса им.

„Баншът е готов за протест“-това заяви съпредседателят на браншовата организация Иван Йовчев на общо събрание в гр.Раковски.

Производителите на патици не са съгласни с наредбата отнасяща се за мерките за профилактика, ограничаване и ликвидиране на болестта инфлуенца/грип/ при птиците. Те гласуваха декларация, която ще депозират в Министерството на земеделието и храните  още в понеделник. В нея те настояват за отпадането на т.1 и т.3  от въпросната наредба, определяща начина на дезинфекция на патиците и заселване  и помещенията, в които се отглеждат.

В страната има 260 ферми за патици, като по-голямата част от тях са на територията на община Раковски. „Паткарството“ е основен поминък на голяма част от населението в региона. Кметът Павел Гуджеров също присъства на събранието на баншовата организация и се солидаризира с исканията на членовете й.

Производителите на патици се оплакаха, че все още  не са им изплатени компенсациите за принудително умъртвените птици във фермите им преди повече от година.

Браншовиците се обявяват против мерките взети от БАБХ и настояват за оставката на изпълнителния директор д-р Дамян Илиев, заради несправяне със служебните си задължения.