Кармично съм обвързана с медицината: В деня на родилната помощ говори Виолета Мирчева

Специално за читателите на R-NEWS в деня на родилната помощ интервю даде акушерката Виолета Мирчева! Тя е от град Раковски и работи като акушерка в АГ „Селена“ – град Пловдив. 

  • Здравейте, госпожо Мирчева! Честит празник! Благодарим Ви, че се съгласихте да дадете това интервю в този празничен ден и да запознаете нашите читатели с една от най-важните професии, тази на акушерката.

-Здравейте! Радвам се, че имам тази възможност! Честит празник на вашите читатели!

  • Сигурен съм, че нашите читатели с голям интерес искат да чуят казаното от Вас, така че да не губим време. Разкажете ни как се насочихте към професията акушерка?

-Интересен въпрос ! Много силно мечтаех да помагам на хората ,по един или друг начин .И мисля ,че кармично съм обвързана с медицината .. Акушерката ,която е помогнала да се появя аз , носи името Виолета , а всъщност и пъпа ми е паднал още ,докато съм била във клиниката!

  • Къде сте завършили вашето образование?

-Завърших Медицински Университет във Стара Загора,специлност акушерка . Записах също и магистратура в Медицински Университет Пловдив,специалност Здравен мениджмънт,но точно тогава работех доста ,и нямаше как да присъствам онлайн на лекциите ,и се наложи на прекъсна.

  • Как всъщност оценявате упражняването на акушерската професия днес в България? Според Вас как се реализира една акушерка в нашата страна?

-Бих казала ,че процеса с реализацията тук ,като цяло е лесен ,защото просто имаме огромна нужда от медицински кадри. А вече отделен е въпроса с развитието и надграждането ,там е малко по-сложно ! (Лично мое мнение )

  • Оценена ли е според Вас достатъчно професията на акушерката в България като цяло?

-Оценена ,силно казано , но пък радостта в очите на пациентите ,и думите им след изписването на здравите и доносени бебенца ,струва скъпо .

  • Вие самата чувствате ли признателност от пациентите в своята практика?

   -Да !

  • Кое отличава професията на акушерката?

-Емоцията от посрещането на първата глътка въздух на бебето,макар и понякога , при раждането на някои бебета ,да се налагат малко по-интензивни грижи ,края при нас винаги е щастлив!

  • Акушерките са тези, които полагат първите грижи за новороденото. Какви емоции изпитвате? Имате ли чувство на страх?

-Страх ,не бих казала ,при нас адреналина притъпява страха . В общи линии това чувство за нас е забранено …

  • Как ще посрещнете днешния празник?  

-Както и на повечето празници – на работа ! Ще празнувам с моите малки приятели !

  • Много Ви благодаря за това интервю! Желая ви здраве и успехи в личен и професионален план!

-Аз благодаря! За мен беше удоволствие!