Районно състезание „Млад огнеборец“ Раковски 2018

На градският стадион в Раковски се проведе ХIX-то Районно състезание с Младежките противопожарни отряди “Млад огнеборец”.

Състезанията се организират от  Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – гр. Раковски и се провеждат със съдействието на Община Раковски.

Тези състезания се провеждат по европейски правила в две дисциплини с цел повишаване физическата дееспособност на младежите и развиване на практически умения и готовност за правилни действия при пожари, стихийни бедствия и аварии. Дисциплините са две “Бойно разгръщане на състезателна пътека” и “400 м щафетно бягане с препятствия”.

Началникът на РСПБЗН-Раковски главен инспектор Николай Маринов обясни, че обучението на младите огнеборци започва още в началото на учебната година, с теоретична подготовка под формата на лекции, а през пролетта се провежда практическата подготовка, която завършва със състезание.

„Целта на подготовката е подрастващите да се запознаят с опасността от възникване на пожар, основните причини за неговото възникване, начините на гасене и поведение при възникнал пожар. С подготовката се стремим да изградим трайни навици на поведение при възникване на извънредни ситуации. „- добави началникът на пожарната в Раковски. 

В надпреварата участваха 4 отбори на 3 училища, ОУ“Хр.Ботев“ и ОУ,“Хр.Смирненски“ в Раковски и ОУ“Отец Паисий“ в Стряма. Всеки отбор се състои от 10 състезатели, на възраст от 12 до 16 години.

Състезанието премина на много добро ниво. Показани бяха много добри умения от всички състезатели. Битката за първото място беше изключително оспорвана. Победители стана отборът на ОУ“Хр.Ботев“ в кв.Секирово,второто и трято място заеха тимът на ОУ“Хр.Смирненски“ и малките състезатели от ОУ“Хр.Ботев, а четвъртото място остана за участниците от ОУ“Отец Паисий“ в Стряма.

Отборът-победител ще участва на Областните състезания за МПО “Млад огнеборец“.