Раковски към Папа Франциск: Обичаме те!

ПАПА ФРАНЦИСК ДОЙДЕ В РАКОВСКИ И ГО БЛАГОСЛОВИ

Главата на Римокатолическата църква благослови десетки обикновени хора на площада пред катедралата

Светия отец пред децата в храма: Нашето семейство се казва християни, нашият закон е любовта

Обичаме те!”, кънтя на централния площад в Раковски и в катедралата „Пресвето сърце Исусово“ днес. Католическата общност, и не само, празнува историческото посещение на Папа Франциск. Главата на Римокатолическата църква през целия ден демонстрира скромност и смиреност. Слезе по-рано от папамобила и отиде при хората, които го очакваха зад загражденията пред  храма. Благослови множество деца, пенсионери в инвалидни колички, възрастни жители на Раковски, млади католици, но и православни християни. Прие неочаквани дарове и отговаряше на всички с искрена усмивка. Удостои с жест на внимание почти всеки по пътя си към църквата. Вътре Светия отец отслужи литургия с първо причастие за близо 250 деца от цяла България.

„Нашият закон е любовта”, подчерта пред децата главата на Римокатолическата църква и ги попита дали се чувстват едно семейство.  „А как се казва това наше семейство? Нашето име е християни“, допълни той.

Папа Франциск към децата на Раковски: Господ има нужда от вас

Папа Франциск наруши протокола в църквата „Пресвето сърце Исусово” в кв. „Николаево” в Раковски, за да си поговори с очакващите първо причастие над 240 деца. Въпросите му дали са доволни, че са в храма и дали са сигурни в своя избор, предизвикаха искрени утвърдителни отговори, сълзи у родителите и бурни ръкопляскания от хлапетата в храма.

„Доволни ли сте, че сте тук за първо причастие. Но ще ви запитам нещо. Доволни ли сте, че ще направите вашето първо причастие? Сигурно ли е това? А защо сте доволни?”, попита няколко пъти папа Франциск присъстващите деца. Всички заедно му отговориха в един глас: ”Да, доволни сме, защото идва Исус”. „Чувствате ли се едно семейство?”, ги попита той отново. И за пореден път получи еднозначен отговор от децата, след което им обясни, че семейството на всички е християнството.

„Врагове ли сме помежду си? Ние сме приятели. Нашият закон е любовта”, каза още пред децата папа Франциск, като ги накара да повторят вкупом всяко едно изречение и така да ги настрои празнично за първото причастие в живота им.

Преди това папа Франциск се обърна към децата с думите: „Скъпи  деца, виждам ви облечени в бели дрехи. Това е хубав и важен знак. Облечени сте като за празник. Първото причастие е преди всичко един празник, в който честваме Исус. Исус е жив и е тук, сред нас и затова можем да го срещнем в Евхаристията. Не го виждаме с очите си, но можем да го видим с очите на вярата”.

Главата на римокатолическата църква нарече България „Земя на розите” в словото си, което бе адресирано специално към малчуганите. Той им припомни, че са изминали дълъг път, преди да отидат в Раковски.

В словото си им обясни, че да приемат първото причастие означава да желаят всеки ден да са по-близо до Исус, да помагат и на другите да се наслаждават на това приятелство.

Преди литургията в храма и даването на първо причастие на децата папа Франциск пристигна в 10,30 часа в кв. „Николаево” в Раковски, където бе посрещнат от кмета на града Павел Гуджеров и семейството му. След което се качи в папамобила и потегли към църквата „Пресвето сърце Исусово”. На около 100 метра от входа на църквата обаче той пожела да слезе от папамобила и да бъде сред хората, които търпеливо го чакаха зад огражденията. Светият отец отиде първо при хората с увреждания, които благослови. Там се оказа и д-р Георги Кръстев от Пловдив, който успя да подари на папата икона и да получи личен благослов от него. „Франциск”, скандираха името му деца от отсрещната страна на загражденията, поради което главата на Римо-католическата църква отиде и при тях, като не пропусна да благослови всяко дете и да обърне внимание на всеки вярващ.

След литургията той даде лично първо причастие на всяко от присъстващите в църквата деца.

Когато церемонията и литургията приключиха, папа Франциск бе изпратен с аплосисменти от децата.

От тавана в църквата се посипаха розови цветове, което изненада изключително много Светия Отец.

ЕМОЦИИТЕ НА РАКОВЧАНИ

„Дори и времето отстъпи пред папата! Бяха обещали да вали, но заради него няма да има такова нещо“, споделиха пред раковчани, докоснали се до Светия отец по-рано днес. Хиляди българи и чужденци се събраха на централния площад в Раковски, за да го поздравят с „Benvenuto“, или „Добре дошъл!“. Повечето от тях останаха доволни от организацията на събитието, но неколцина останаха разочаровани.

„Не можахме да го видим отблизо в Рим, не го видяхме и тук“, коментираха Гергана и Карло, дошли от Италия за голямото събитие. С различни впечатления остана Йоана Узунова, която е успяла да поздрави папа Франциск.

„Никога не съм изпитвала толкова голяма емоция! Усещането е като пеперуди в стомаха. Дори когато съм била влюбена, никога не съм била така“, обясни щастливата раковчанка.

Ентусиазирани бяха и младежите от Раковски, които бяха облекли традиционни носии, за да посрещнат с тях Светия отец. Някои от тях изказаха надеждата си, че Негово Светейшество ще успее да се запознае отблизо с историята и пейзажите на България, както и с родния им град.

„Повечето от нас треперят от вълнение. Никога не се е случвало папата да идва в толкова малко населено място“, изразиха емоцията си те.

Младен Шишков: “ Да бъдем внимателни, ние сме изпаднали в една култура на прилагателните, на етикетите – този човек е такъв, онзи е онакъв, а Бог не иска това. Всеки човек е личност, това е образ Божи и никакви прилагателни не са необходими, каза Папа Франциск в речта си пред католическата общност в църквата „Св. Архангел Михаил“ в квартал Секирово в град Раковски.

Това се отнася и за тези, които се занимават с клюки и сплетни. Колко лесно до нас стигат клюките, винаги лепваме някакви етикети на хората. Трябва да преминем от културата на прилагателните към културата на съществителните, посъветва събралите се в храма Светият Отец.

Папа Франциск каза, че този, който обича, не си губи времето да се оплаква, той винаги вижда смисъл да прави нещо. Песимистите никога нищо добро не правят, те рушат всичко, докато любовта винаги отваря вратите, отбеляза Светият Отец.

Господ е един нелечим оптимист, винаги се стреми да ни води напред, да разчита на нас, каза Папа Франциск. Никога не съм познавал някой песимист, който да е направил нещо добро, добави той.

Най-вдъхновяващата житейска лекция! Невероятен! Човек!“

Виктор Узунов:“ Скъпи приятели, през последните дни чух какво ли не:
за едни Папа Франциск е поп, началник на другите попове,
за други Негово Светейшество се опитва да наложи католицизма у нас,
за трети посещението на Светия Отец не било толкова важно,
четвърти приемаха това посещение, само като идване на държавен глава
и какво ли още не!
Всеки има право на мнение!
А извън всякакъв Протокол, какъвто се спазва по Света Папа Франциск ЛИЧНО даде Първо причастие на всички деца в църквата!
Никой никъде не чу упрек към БПЦ, напротив!
Макар и зрънце просо върху глобуса на Земята България беше в централните емисии на световните медии.
Въпреки, че е малък и все още има какво да се прави, за да се превърне в истински град Раковски също беше удостоен с полагащото се внимание.
Изпратихме Негово Светейшество с „Довиждане“, а не със „Сбогом“ защото след доброто посрещане се надяваме пак да бъдем посетени!“

Кметът на Раковски Павел Гуджеров благодари на съгражданите си, че са спомогнали да се случи визитата на папа Франциск

Кметът на Раковски благодари на съгражданите си затова, че са спомогнали да се случи визитата на папа Франциск. В специално обръщение към тях той заяви, че датата на посещението на светия Отец – папа Франциск в община Раковски 06.05.2019г. е записана със злато в историята на общината и е направила Общината видима част от историята на света. „Това беше един изключително емоционален ден, за който винаги ще си спомняме със смирение и възхищение. Изразявам най-искрената си сърдечна благодарност към всички, които работиха и спомогнаха да се случи това историческо събитие. Благодаря на всички, които бяха в църквите, по площадите, по улиците и заедно съпреживяхме исторически момент, който никога няма да забравим. Искрено вярвам, че ще успеем да разберем, запазим и приложим мъдростта, която ни остави светия Отец с неговата молитва: О, Господи! Направи ме инструмент на твоя Мир! Там, където има омраза – направи да се възцари Любов! Там, където е извършен грях – нека дойде Прошка! Там, където има раздори – нека се възцари Единство! Там, където има съмнение – да разцъфти Вярата! Там, където има грешки да – да дойде Истината! Там, където се е настанило отчаянието – нека изгрее Надеждата! Там, където тегне скръб – да ни озари Радостта! Там, където има мрак и сенки – да блесне Светлината! О, Учителю! Помогни ми по-малко да търся утеха – а повече да се стремя аз сам да утешавам! Нека по-малко да търся разбиране – а повече да се стремя да разбирам другите! По-малко да търся обич – и повече да раздавам обич на хората! Защото, който дава ще му се даде! Който прощава – ще бъде опростен! И който умре – ще възкръсне във вечния живот!“, се казва още в обръщението на кмета Павел Гуджеров към съгражданите му.