Станислава и Генчо Тодорови: Танцувайте когато ви е мрачно и винаги ще има светлина! Танцова Школа „Тодорови“ отбелязва 8 години от основаването си.

Днес, 12.01.2024 г., Танцова Школа „Тодорови“ отбелязва осем години от основаването си. Обичани от деца и възрастни днес основателните на школата Генчо и Станислава Тодорови, имат повод не само за празник, но и повод за гордост! За тези години те успяха да предадат магията на танца, на българския фолклор в стотици малки и големи граждани. Станислава и Генчо Тодорови дадоха интервю специално за читателите на R-NEWS:

  • Здравейте, семейство Тодорови! Днес за вас е празничен ден! Честит осми рожден ден на вашата танцова школа! Разкажете ни как започна всичко, как основахте танцова школа „Тодорови“?

Здравейте ! Ние, ръководителите на Танцова школа „Тодорови“, сме изключително щастливи, че имаме възможност да запознаем читателите на „R- NEWS“ с нашето творчество.

Школата е основана на 12.01 .2016 г от нас, Станислава и Генчо Тодорови. След дългогодишния ни опит в чужбина като концертни изпълнители, решихме, че камъкът си тежи на мястото и Господ ни прибра в България. Отдадени в целия израстващ път на българския фолклор, за нас беше предизвикателство и мечта да създадем нещо наше. И двамата сме завършили Националното училище за танцово изкуство в гр.София, а след това – Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в гр.Пловдив. Като всяко начало, първите стъпки са плахи, изпълнени с трепет и любопитството от неизвестното. Никога няма да забравим този ден – преди осем години! Детски усмивки озаряваха залата, а звънката музика свърза ръцете на много хора, хора от различна възраст, различен характер, различна професия. Всичко това е съединение, което прави една голяма сила.

  • През годините успяхте да увлечете стотици хора да танцуват с вас, разкажете ни какви са тези хора?

До днешна дата възпитаниците на ТШ „Тодорови“ наброяват 400 човека. Това са детски градини, училища, школи за деца, юноши и възрастни. Ако се обърнем и просто кажем, че е лесно , ще бъде твърде лекомислено от наша страна. Да кажем, че школата е едно семейство. Както във всяко едно, така и тук си имаме трудности, постижения, положителни и отрицателни емоции. Всичко това е преход, през който преминава целият ни житейски и творчески път. Целта ни е да успеем да накараме всеки един творец да повярва в това, което прави, в това на което се отдава, и в същото време удоволствието да е истински пълноценно. За нас не е важно количеството от хора, а качеството от работата, според възможностите и възрастовата граница. Нека не забравяме, че това са хора любители, деца ентусиасти, които вярват в нас. Ето затова сме длъжни да дадем най-доброто от себе си.Представете си една жива плет от ръце , предаваща енергия.В изкуството всички сме равни ,достойни и открити . Тук няма титли , дипломи ,рангове или позиции.Това е пъстротата на залата и сцената ,същата ,като шевицата на ризата .Хора с различни професии и характери ,които се превръщат в главни герои на фолклора.

  • Знаем, че основна част от дейността на школата ви е насочена към работата с деца. Как народните танци помагат за развитието на децата?

Да обединиш децата и да ги запалиш към звука на техните предци е едно постижение, което е осеяно с много труд и постоянство. Ето затова, ние предлагаме освен български фолклор и модерни танци за деца. Разбира се, съвремието има отделно значение, без да си позволяваме да го предлагаме във фолклора, така че да се получи комерсиално.От своя страна българските народни танци са сериозна физическа активност, която подобрява изцяло здравето и двигателната култура на децата ,чисто физически . В допълнение към физическата активност, танците са много полезни за правилното социализиране на децата. Уроците по танци могат да подобрят социалните и комоникативни умения , да ги научат да работят и да бъдат част от екип, да си създадат нови приятели и да се научат на доверие и изпълнителност. Ако детето Ви е по-срамежливо, уроците по танци ще го окуражат по приятен, забавен и естествен начин да общува с други деца.Освен това, уроците по танци стимулират творчеството и креативността у децата и им помага да развият усет и възхищение към естетиката, красотата,изкуствата,моралните ценности и споделянето .

  • Смятате ли, че българските народни танци за интересни и популярни по света?

Българският фолклор е богат на елементи,магични ритуали и прекрасна неравноделна музика,характерни само за нашите ширини, привличаща вниманието по целия свят. Това е едно богатство, което ние българите не трябва никога да забравяме и пренебрегваме, а напротив , трябва да се възражда и пази за следващите поколения.В основата на нашата душевност и манталитет са българските народни танци и за това има толкова много състави и школи в България, а и по света от български общества, които не спират да хранят чуждите народи с чудото -народен танц.От дългогодишните ни практики в чужбина ,можем да кажем единствено, че българския танц е еталон на чудато ,запленяващо и вълшебно изкуство ,което се оценява високо.Много чужденци посещават школи за български фолклор ,народни песни и пресъздаване на обичаи .Единственото ,което можем ,е да бъдем горди със златната музика и бародния танц ,които притежаваме .

  • Могат ли народните танци да се впишат в ежедневието на съвременния човек като антистрес елемент?

Вероятно сте чували ,за Кенджи Тараджима, японски професор българист от Токийския университет, той доказва, че българската народна музика има способността да лекува. Очарован от нашата музика, в продължение на 5 години събира автентични текстове на песни и музика . Той я записва на аудиозаписи, като прави експеримент с нея.Неговият експеримент се състоял в клиника, където хора с една и съща диагноза са разделени на две групи. На едните той пускал фолкорна музика и танци , в резултат на което сред тях се наблюдавало значително подобрение – физическо и емоционално, както и по-бързо възстановяване, в сравнение с втората група. Освен че приповдига настроението и въздейства положително на психиката, музиката повлиява пряко и на физическото тяло.Паралелно с това танците въздействат на всеки един орган ,чрез тонуса и активното пробуждане ,което му даваме. Не случайно най -честия израз е „Отивам на танци да разпусна “ …

  • Кои са най-трудните български народни танци?

Да кажем, че не са трудни ,а специфични. Всеки един регион в България има своят характер и стил на игра .Нашите предци са познавали добре закономерностите в природата и вселенските принципи, като са ни оставили това уникално духовно наследство, скрито във фолклорната музика и гените ни. Когато го чувстваш с душа ,няма невъзможно. От човек на човек се предава.

  • Знаем, че сте печели много отличия, но имали награда, която е най-важна за вас и школата ви?

Любовта на хората и подкрепата на родителите са най-голямата награда за нас. Процесът е двустранен ,затова ценим и на първо място за нас са нематериалните награди, а именно човешката любов ,съпричастност, споделеност и помощ. Емоциите в залата и на сцената .Всички други на хартия ,ще си ги спечелим ,само когато изживеем благодарността от това ,което казахме, че за нас е на първо място .

  • На рождения ден на танцовата ви школа какво ще си пожелаете?

Ние, като хореографи, си пожелаваме много търпение и постоянство! На цялото семейство Тодорови и всички наши съмишленици пожелаваме да не спират да вярват, че танцът не е само разтуха след тежкия ден. Българският танц е „Духът Български“! Дух, който истински трябва да поддържаме и предаваме. Сърцата ни са пълни! Благословени да сме! И както обичаме да казваме „Желаем си Безсмъртие “ !

  • Много ви благодарим! Желаем ви здраве и нестихващ стремеж към постигането на още по-големи успехи! 

Ние благодарим! За нас беше удоволствие!