Стряма с нова детска ясла

На един от най-светлите християнски празници с  тържествен водосвет отец  Красимир от местния храм „Света София“  откри тържеството по повод откриването на новата сграда към детска ясла „Радост“ в Стряма. Това е третата ясла, която се изгражда в  Община Раковски. Първата  вече действа в гр. Раковски, а втората  в с. Белозем  бе открита през месец юли.

Стойността на проекта  е 205 000 лв. , който е изцяло финансиран от общинския бюджет и напълно  завършен в рамките на 100 дни.

В новата яслена група има  спалня за деца,  стая за игра,  кът за хранене, блок за измиване на посуда, санитарен възел и умивалня, гардеробно помещение, лекарски и методичен и административен кабинети.

Условията са повече от прекрасни,  децата имат дневна, стая за отдих, нови тоалетни, отопление, коментираха родителите, дошли на тържеството.

Към съществуващото дворно място е обособен  самостоятелен ограден и озеленен двор с площадка,  стационарни уреди за игра, пясъчник, катерушки и  люлки. В дневната яслена група ще се приемат деца от десет месеца до 3-годишна възраст за дневен престой. За децата ще се грижат  детегледачки, медицинска сестра и педагог.

Настоящият проект е осъществен  поради увеличаване на раждаемостта и нарастващата нужда от нови места в детската ясла.

Лентата на новата сграда  прерязаха кметовете Васил Черпелийски и Павел Гуджеров, а децата от детска градина „Радост “ в Стряма  поздравиха присъстващите с  кратка музикална програма.

Кметът Черпелийски благодари на Общинския кмет Павел Гуджеров за подкрепата и помощта на Общината , както и на  всички взели участие в изграждането на новата детска ясла.

“ Тук преди 100 дни на пръва копка вградихме в темелите мечти за достоен живот на децата на Стряма. Нека всички  деца , които ще пристъпят прага на новата детскя ясла да я напълнят с щастливи мигове  и емоции.“ -беше пожеланието на кмета Гуджеров .

Той  припомни  трудностите съпътствали  проекта още в зародиш. „Щастлив съм , че   новата придобивка за стрямалии е факт, въпреки съмненията относно съвместната ни работа с кмета Черпелийски, въпреки  сериозното неодобрение  и несъгласие  при гласуването на бюджета за строежа на новата сграда , като от гласувалите против бяха  и общински съветници от с.Стряма.“

Общинският градоначалник заяви, че поетите  ангажименти към жителите на Стряма се случват и са видими. Една част от тях вече са факт като  новя център с площада, цветните алеи, облагородения парк, детската площадка, велоалеята, фонтана.

Направата  на велоалеята беше заложена в предизборната програма на Павел Гуджеров. Проектът е на стойност 130 000 лв. и бе финансиран  изцяло с общински средства.

По останалите проекти се работи активно особено със стартирането на ОП“Благоустрояване и превенция“ , което вече започна ремонтните дейности по уличната инфраструктура на Стряма.

На събитието присъстваха  и общинските зам. кметове Татяна Бакова, Божидар Стрехин и Йовко Романов, общински съветници от местния парламент.