В Раковски избраха Мис Баба и Мис Мама навръх Бабин ден

Н.Ч.“Св.Св.Кирил и Методий“ съвместно с община Раковски организираха за бабите от кв.Ген.Николаево подобаващо тържество, за да отбележат празника Бабинден или Деня на родилната помощ.

Заместник кметът на община Раковски Татяна Бакова призова празнуващите съвместно да отглеждат своите деца , да ги подкрепят , за да растат те здрави и спокойни.

„Радвам се да присъствам на този празник, който дава среща на три поколения.Едно малко дете има нужда както от мама така и от баба, защото когато направи беля винаги тича при своята баба, където намира подкрепа и утеха. Хубаво е мама вечер да чете приказка на своето дете , но е хубаво и през деня баба да разказва старите приказки на своите внучета. „- добави Бакова.

Отец Ивелин благослови празника и всички присъстващи- домакини, гости, млади майки и баби. Отецът направи паралел с философията като разказа на жените интересен факт свързан с древногръцкият философ Сократ. Мислителят създава труд наречен“Акушерно изкуство“ по подобие на реалното израждане на бебетата от старите жени в древността . Идеята му е, че ако искаме да има истина в живота ние трябва да родим тази истина, но за да родим тази истина трябва някой да ни помогне. „Ролята на акушерката е като на този , който търси истината , за да се роди тя във всички. Вярвам , че като истински християни ние всички се стремим към това . Ето затова този празник винаги ще бъде актуален.“

Общинският съветник по традиция на Бабин ден използва празника, за да връчи благодарствени адреси на всички жени, които взеха участие в станалото традиционно изложение “ Фермер Експо Раковкси 2018″.

„Има неща в човешкия живот непреходни и неподвластни на времето.Това са българските традиции и обичаи-нашата памет и история, нашата сила и вяра в доброто. Един такъв празник е  Бабинден- празник, славещ живота. Това е Българският ден на благодарността. Една мила среща на поколенията, събрани в сговор и веселие.“- сподели Матански.

Децата от ОУ“Хр.Смирненски“ с р-л Елена Минчева отправиха музикален поздрав към своите баби и майки.

Организаторите бяха подготвили много забавни игри и конкурси. Не липсваха танците, хуморът, посланията и пожеланията.Но най-вече всички се забавляваха със състезанията. Имаше състезание между младите майки, които се надпреварваха в дисциплината -повиване на пеленаче. Във втория кръг сили премериха бабите, които показаха умение в приспиване на внуче. Компететно жури наблюдаваше представянето на всички участници.

Разбира се събитието не мина  без традиционните конкурси мис мама и мис баба.

По стара традиция всички гости получиха  дарове, за бабите кърпа и сапун, символична отплата за  тяхната помощ и грижи.

Младите майки получиха сапунени цветя изработени от работилницата на социалното предприятие на „Каритас“, малък жест на внимание и благодарност за техните деца.

През 2018 година в гр.Раковски са се родили 203 деца като от тях 96 са момичета, а 107 са момчета. Първото родено дете за изминалата година е момиче от кв.Секирово, което се казва Валерия Гендова родена на 02.01.2018г. В кв.Ген.Николаево първи е проплакала Йоана Бойкина на 05.01.2018г. Бебе на изминалата година е Моника Градулска родена на 17.01.2018г.