Видният общественик Любомир Стрехин празнува 80 години

Днес, 15.03.2024 година видният общественик, родолюбец, секретар на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва Любомир Стрехин празнува своя 80 годишен юбилей.

С неспирния си ентусиазъм Стрехин пристигна в сградата на общинска администрация, където е работил  35 години, за да получи поздравления от служителите на общината, а кметът Павел Гуджеров му връчи поздравителен адрес.

Специално за рожденика на площад „България“ пристигна представител от Авиобаза Граф Игнатиево – майор Надежда Топурова, тя подари на юбиляря календар с МИГ – 29, поздравителен адрес от Бригаден Генерал Николай Русев – Командир на Авиобаза Граф Игнатиево, монета и летателен костюм. 

Любомир Стрехин е роден в град Раковски на 15 март 1944 г. в семейството на Владимир и Дафинка Стрехини. Приживе баща му, след завършване на основното му образование, е изпратен в Италия в гр. Палермо, а по-късно в град Лвов (Украйна). След 12 годишно обучение завършва духовна академия. В България известен период работи в Царския дворец в град Кричим, а след това в общината в град Раковски. Умира на 47 годишна възраст, при изпълнение на служебния си дълг. Майка му е родом от село Шишманци. Сватбата на родителите на Стрехин се превръща в истинска сензация за населението, тъй като по онова време е силно необичайно католик да се ожени за православна.  Баща му губи живота си, малко след раждането на брат му. Майката на Стрехин умира на 97 годишна възраст, като е работила в целодневна детска градина, но голяата ѝ страст е дейността в читалището. Със своите невероятни певчески способности и невероятното ѝ рецитиране много граждани я помнят и често си спомнят за нея. 

След завършването на основното си образование в град Раковски Стрехин успешно завършва средно гимназиално образование. Следва кандидатстване във ВУЗ-ове, като е приет задочно обучение в Историческия факултет на СУ „Климент Охридски“, но не се осъществява  следването му поради университетски проблеми.

По време на военната си служба Стрехин е впечатлявал с умения, за което е награден и повишен в звание „Сержант“. 

Вече женен с мъжка рожба Стрехин отдава 35 години от живота си в служба на общинска администрация – Раковски. Преди това е първият секретар и библиотекар в читалищния дом в град Раковски и 6 години в Механизацията на АПК „Раковски“. 

В институцията на местното самоуправление заема високата позиция Началник отдел „ГРАО“ отговаря за събитията по гражданското състояние и административно обслужване на населението на общината. Успоредно със служебните си задължения изцяло на обществени начала Любомир Стрехин с типичната си жар и усилия организира хигиенизирането, озеленяването и благоустрояването на кварталите в града. 

По негово предложение през месец април, 1981 г. се разрешава и обособява зона за близък отдих и спортен риболов в град Раковски. Любомир Стрехин е председател повече от 25 години на общинската организация на Съюза на ветераните в България. Дейността му включва – социално подпомагане на болните ветерани, осигуряване на парични средства, дрехи и обувки.  Въпреки  своите 80 години Стрехин буквално не знае спирка, включва се активно в дейностите на общината, има огромна заслуга за изграждането на Мемориалния комплекс и „гората на мъртвите герои“ винаги е готов да работи в полза на обществото, активен е и дава полезни съвети на работещите в администрацията.