2000 кукери изгониха злите сили от Раковски

Близо 2000 кукери се включиха в двудневните маскарадни игри в град Раковски. Обичаят е свързан с „хамкането на халвата“ и прогонването на злото, лошотията и болестите по хора и животни със страшни маски.   Мъже и жени на възраст от 3 до 83 години, предрешени като зверове и персонажи от българския фолклор изпълниха улиците на кв.Секирово за 18-та поредна година. Всички с маски на главите, украсени с кожи, пера, цветя и огледала, обагрени в цветовете на пролетта – бяло и червено. Облечени с кожуси, с по два и три реда чанове на кръста.

Според традицията кукерите гонят злото през седмицата между месни и сирни заговезни на Великденските пости. За да има богата реколта през следващата година. За да са живи и здрави хората, за да могат да я отгледат и приберат.
Датата на фестивала“Кукове“ е съобразена с църковния католически календар и винаги се провежда на Заговезни.
С годините традицията запазва материалите и формата на маските и костюмите, разнообразието им е за сметка на фантазиите на участниците в игрите. Независимо от това всяка група се отличава със своята автентичност.

Кметът Павел Гуджеров откри 18-то издание на фестивала за кукерски и маскарадни игри „Кукове -Раковски 2018“ с отдаване на почит към покойния кмет Франц Коков, основател на феста с едноминутно мълчание. Гуджеров пожела успех на участниците в съзтезателната програма и добро настроение на всички присъстващи.
В първата вечер на тазгодишното издание на „Кукове-Раковски 2018“ зрителите имаха възможност да видят  общински колективи в салона на Н.Ч.“Св.Св.Кирил и Методий“, които представиха характерните за този период от годината обичаи „Прошка“и „Хамкане на халва“. Присъстващите се насладиха на концерта на учениците от  СОУ „Любен Каравелов“ – Пловдив, и на самодейните състави от Раковски и околността.

Местните самодейци не участваха в конкурсната програма , а имаха задачата да открият фестивала като припомнят съхранените български  традиции . Гостите от Италия също зарадваха всички присъстващи със своята програма  в двудневния празник. В късни доба се състоя традиционното огнено шоу, когато на площада се запали ритуалният карнавален огън, около който се виха хора с часове.

Старт на кулминацията на феста, а именно кукерските игри даде кметът на община Раковски Павел Гуджеров. В синхрон с настроението на празника той се обърна шеговито към участниците, като заяви , че летвата от миналата година е вдигната високо, тъй като кукерите така са изплашили зимата, че тази дори снега не дойде. Кметът Гуджеров пожела на участници и публика весел празник и допълни : „Бъдете здрави и нека зло да Ви забрави!“
27 състава от цялата страна се състезаваха в надпреварата по време на кукерското дефиле, което се проведе в събота на пл.“Европа“. Почти през целия ден над 1500 участника, облечени  в различни маскарадни костюми ,танцуваха и гонеха злото като пресъздаваха ритуали за плодородие чрез обичаи, наричания, песни и хора.

27 състава от страната ще участват в карнавалното шествие на площада в квартал Секирово, а чуждестранните гости са от остров Сардиния и македонското село Ресова. За първи път ще има  участници от село Кошов, Русенско и Петрич.
Фестивалът „Кукове“ е със състезателен характер и участниците са оценявани от шестчленно жури от фолклористи и етнографи начело с доцент Ангел Янков. Журито дава оценка за кукерската игра и автентичността на маските . За 18-тото издание на „Кукове“ тази година наградният фонд е от 4 500 лева.
За доброто празнично настроение на всички се погрижи оркестъра за народна музика , ръководен от зам.-кмета Божидар Стрехин – „Млади тракийци“.