В неделя се навършиха 160 години от явлението на Дева Мария в Лурд 

На 11.02./неделя/ се навършвиха 160 години от явлението на  Дева Мария в Лурд пред малката Бернадета .

Нейният призив е актуален и днес: Да се молим за нуждаещите се, изоставените и болните, за да могат да поднасят страданията си на Исус чрез Нейното застъпничеството, и по този начин да спомогнат в делото на Исус за спасението на света! Това е и  деня определен за Световен ден на болните.

Група поклонници от енория“Пресвето Сърце Исусово“,сред  които и Групата на Мария от кв.Ген.Николаево  се отправи към националното светилище на Дева Мария Лурдска в град Пловдив. Там бе отслужена Света Литургия с проповедник О.Младен Плачков.

Кратката история на явлението е следната:

На 11 февруари 1858 година Бернардета Субиру дошла на брега на река Гав със сестра си и една нейна приятелка да търсят съчки.Тогава за първи път и се явила Дева Мария. От месец февруари до юли 1858 година Бернадета била видяла 18 пъти Пресветата Дева,която при явленията си я е учила на молитви, призовавала към покаяние грешниците и помолила да се съобщи на местните власти да построят на това място църква.По време на едно от нейните явявания Божията Майка показала на Бернадета чудотворен извор,към които впоследствие започнали да идват много поклонници.