31 май – ПРАЗНИК ПОСЕЩЕНИЕ НА ДЕВА МАРИЯ

Месецът, който християнската преданост посвещава специално на култа към Божията майка, завършва с литургичния празник, който припомня втората „радостна тайна“. В настоящият литургичен календар наименованието и датата на днешния празник са установени с новия Calendarium Romanum, установен от папа Павел VI на 14 февруари 1969, като датата на честване е 31-ви май.

Празникът Посещение на Дева Мария, отбелязва посещението на Пресвета Богородица при своята родственица Елисавета, заченала син в старините си, за да я поздрави. В радостната среща между двете бъдещи майки, Изкупителят, който идва, освещава своя предшественик още в утробата. В отговор на поздрава на Елисавета Мария, ликуваща в Духа, възвеличава Господа като произнася изумителният химн на възхнала Magnificat, най-достойната похвала, която Бог получава от устата на своята света Майка. Затова Светата църква пее химнът на Мария всеки ден при вечерната молитва Vespri. Така обичайният спомен за Господното въплъщение разпалва верните с любов и честото размишление върху примерите на неговата Майка ги утвърждава в добродетелта.

Евхаристията, празнувайки днес посещението на Мария при нейната братовчедка Елисавета, извършва непрекъснатото Божие „посещение“ в неговата Църква и в нашето събрание, за да направи всеки един от нас „носител на Христос“.