Честит празник, мили деца!

На 1 юни празнуваме Международния ден на детето. Празникът води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 година. В почти всички държави по света се празнува Ден на детето или Ден на децата. Този празник е на различни дати и по различен начин е свързан с традицията на отделните държави.

Идеята за отбелязване на този ден идва през 1925 година, когато китайският генерален консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони (китайски празник, водещ началото си от древността и свързан с пролетното равноденствие).

По-късно неговата инициатива е продължена, като независимо от благотворителната акция в САЩ и в Европа се провежда международна конференция по въпросите на детското здраве.В България през 1927 г. е издаден указ на цар Борис Трети за отбелязване на Деня на детето през втората неделя след Великден всяка година. Така за първи път у нас Денят на детето е честван официално на 8 май 1927 г. Той се провежда под патронажа на княгиня Евдокия и по-късно на съпругата на Борис III.От 1928 г. инициативата за официалното му празнуване се поема от Съюза за закрила на децата в България.През 1949 г. денят официално е обявен за Международен ден за защита на децата. А през 1950 г. 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света.През 1959 година Общото събрание на ООН обявява 20 ноември за Световен ден на децата, но едни от малкото страни, които възприемат тази дата като своя са Египет, Канада, Финландия и Тринидад и Тобаго.

Мили деца, желаем ви безгрижни дни, весели игри и приятели добри! Честит ден на детето!

На 1-ви юни, 2024 г. от 13:00 часа пред читалището в с. Шишманци ще се проведат много забавления за малчуганите. 

Забавата в село Белозем  започва в 16:00 часа на 1-ви юни, с „Мапед“ и книжарница „Уникат“. Организаторите осигуряват флумастри, моливи, пастели и бои за да може децата да нарисуват най-хубавата рисунка и да получат много награди. 

В парк „Приказната гора“ празникът за малчуганите започва в 14:30 минути.