Чалъкови отпразнува 90 години от преместването на селото

С богата музикално-артистична програма, много танци, стихове  и  историческа хроника  чалъковци отбелязаха 90 годишнината на селото. Въпреки лошото време десетки жители на селото и техните родственици разпръснати наблизо и далеч се събраха на центъра на селото, за да бъдат заедно на празника пропит с много история, спомени и родолюбие.

Първите данни за съществуването на селото датират от 1522 г,, когато е носело името Дуганджа. Етимологията на думата е от турското“доган“, което означава ловен сокол. Жителите на селото са отглеждали и обучавали соколи за султана, паши и бейове използвани в кореспонденцията и армията на Османската империя.По-късно името на селото започва да се използва от хората като Дуванджа.

След чирпанското земетресение през  април 1928 г. селото е напълно разрушено.През септември същата година Пловдивският митрополит Максим полага пърият камък на църквата „Свети Георги Победоносец“ и освещава землището на новото селище. Името на новото село  дават двамата братя Чалъкови от Копривщица, които са и негови основатели.

За да бъдат съпричастни с радостта на жителите на Чалъкови бяха и кметът на община Раковски  Павел Гуджеров и неговият заместник Божидар Стрехин, както и директорът на ОП“Благоустрояване и превенция“ Петър Антонов.

Домакинът и кмет на Чалъкови Димитър Николов  не бе многословен в поздравителото си обръщение към  своите съселяни, защото според него трябват дела , а не думи. Той отправи  пожелание за  здраве и дълъг живот.

Общинският кмет Гуджеров остана притно изненадан  и очарован  от организацията на празника. Той не пропусна да похвали организаторите за перфектното тържество. Оценка за добрата си  работа поучи и кмета на Чалъкови Димитър Николов.

“ Смея да кажа , че със съвместни усилия с кмета Николов, успяваме да променяме, да обновяваме и възродяваме селото. Онова, което силно прави впечатление, че нещата, които се направили преди 1 и преди 2 години сега ги заварваме по същия начин.“- каза на чалъковци Гуджеров.

Градоначалникът  бе впечатлен и от новия облик на почти вековната църква „Св.Георги Победоносец“. Цялата сума около 3000 лв. необходима за ремонта и възстановяването на храма е събрана от дарения от жителите на селото.

“ Целият ресурс, който е бил необходим за реновирането на църквата е събран от вас, а трудът който е положен е на Георги Любенов абсолютно безвъзмездно.Поклон пред теб, бате Георги!“- емоционален бе Павел Гуджеров и добави:“ Смятам , че това е най-голямото доказателство, че чалъковци са общност. Общност, която помни миналото си  и гради настоящето си със сигурност ще има бъдеще.С божията помощ не 90 , а 900 години ще празнуваме!“- завърши Павел Гуджеров.