Днес рожден ден празнува кметът на община Раковски Павел Гуджеров

  • Здравейте, господин Гуджеров! Честит рожден ден! Бъдете здрав, щастлив, все така целеустремен и успешен във всичките си начинания! 

– Здравейте! Благодаря от сърце за милите пожелания! 

  • По случай Вашия 41 – рожден ден, екипът на R-news Ви е подготвил 41 въпроса, които отговори вярваме ще бъдат много интересни за гражданите на общината.  

– 41 въпроса?! Ще бъде интересно… 

1.Трите думи, които Ви описват най-добре? 

– Упорит, постоянен, късметлия. 

2. За какво сте най-благодарен на живота до този момент? 

– За прекрасното ми семейство. Децата са най-голямата ми радост в живота? 

3. В случай, че можеше да научите нещо за Вашето бъдеще, какво бихте искали да знаете? 

-Ффф…

4. Какви качества трябва да притежава човек за да Ви бъде приятел? 

-Всички хора сме много различни, аз лесно допускам хора до себе си като първо винаги виждам добрите им качества, всеки има различни позитиви. В последствие ако отрицателните надделеят се старая да поддържам здравословна дистанция. Все пак искреността е нещо, което най-ценя у хората. 

5. Коя черта от характера си смятате за най-добра? 

– Позитивността. Винаги, каквото и да правя, с каквото и да се захващам се старая да го правя с възможно най-положителна нагласа.

6. В случай, че можете да връщате времето бихте ли променил нещо в живота Ви? 

– Единственото, което бих променил е да науча два чужди езика през студентските ми години. 

7. Какво не бихте простил? 

– Предателството и лъжата са едни от най-неприятните човешки качества.

8. Мечта, която силно искате да осъществите? 

-Да развея знамето на община Раковски от покрива на света – Еверест.

9. С коя световно известна личност бихте искали да се срещнете? 

-Нирмал Пурджа, Илън Мъск, Ювал Харари.

10. Кои са трите неща, които бихте взел с Вас на самотен остров? 

– Зависи колко време ще прекарам там… но общи линии ако ще оцелявам: магнезиева запалка, мачете и харпун. 

11. Коя е последната книга, която прочетохте? 

– Трилогията: Откраднато, опазено, обречено от Искра Урумова.

12. Какво не Ви харесва в съвременния свят? 

-Това за съжаление е въпрос с много възможни отговори, но ако трябва да изведем един основен, може би войната, която все повече се разгаря. Войната е нещо, което няма как да не окаже негативно отношение върху целия свят. Най-великите умове, които би трябвало да мислят за технологични иновации почват да мислят в посока оръжия, вместо за подобряване благоденствието на обществото, мисленето се насочва в насока победа над някой. Исторически не помня нещо добро да се е получавало от война: инфлация, безработица, недостиг, убити, и осакатени хора… това са резултатите от войната.

13. Какво бихте посъветвали по – младото Ви аз? 

– Никога не спирай да учиш? 

14. Как релаксирате? 

-Моите зарядни станции са децата ми. Времето прекарано с тях винаги е безценно. Когато имам възможност за лично време предпочитам планината и спорта. 

15. На какво бихте казали „Браво“?

-Много често го казвам, когато някой го заслужава, било то за свършена задача или постигнат успех. 

16. От какво Ви е страх? 

17. Какво може да Ви изкара извън нерви? 

-Най-често това е глупостта, за това се старая, до колкото е възможно да не работя с глупави хора. 

18. Кога казвате „извинявай“? 

-Никога не е било проблем за мен да се извиня, особено когато има за какво. Не веднъж съм се извинявал и за неща, за които не съм бил виновен или не съм виждал причина. 

19. Как понасяте критиките? 

– Винаги се заслушвам във всяка критика, но много бързо правя разлика между градивната критика и другата. Градивната критика е нещо, което може да те бутне силно напред. 

20. На кого звъните най-често? 

– С голяма доза сигурност мога да кажа, че на мен най-често ми звъни съпругата, като се замисля, вероятно и аз най-често звъня на нея. 

21. В случай, че можете на четете мисли или да ставате невидим кое бихте избрал? 

-Двете са много примамливи. Мисля, че ще избера четенето на мисли. 

22. Какво винаги има в хладилника Ви? 

-Кисело мляко. 

23. Любимото Ви ястие? 

-За човек като мен, който обича да хапва това е доста труден въпрос… но бих отговорил катми, джолан в гювече, торта Гараш. 

24. Любимата Ви напитка?

-Вода и газирана вода.  

25. Какво можете да готвите най-добре? 

-Палачинки. 

26. Коя е любимата Ви песен? 

27. Кой е любимият Ви спорт? 

-В случай, че броим планинарството за спорт, определено ми е той… иначе много харесвам бокс, бягането и фитнеса. 

28. По-често казвате „ДА“ или „НЕ“? 

– Най-често казвам „Ще видим“ 🙂

29. Коя за Вас е най-интересната личност в света? 

-Света е голям и шарен много трудно би било да определя дори десет интересни личности, но по-горе изброените: Нирмал Пурджа, Илън Мъск, Ювал Харари за мен поне са много интересни. 

30. Кой Ви е любимият анимационен герой? 

-Капитан Планета и Маратонеца. В случай, че попадна на клип с маратонеца пак го гледам. 

31. Кое Ви е любимото животно? 

-Определено кучета. 

32. Вярвате ли в зодии? 

-По – скоро да, без да го считам за категорично определящо. 

33. Казвате ли често „Обичам те“? 

-Всеки ден по няколко пъти. 

34. Какъв е смисълът на живота? 

-Да бъдеш щастлив, да направиш добро за другите, да правиш хората щастливи. 

35. Каква беше първата Ви работа?

-Наистина първата ми работа, извърших във лятната ваканция, когато бях между 7-8 клас. Разнасях геодезически призми на геодезистите, които правеха кадастрален план на град Раковски, работил съм и като барман, като търговец на едро, като строител… Аз съм на мнение, че всяка работа си има своите позитиви и от всякъде може да се научиш на нещо полезно. 

36. Кой е любимият Ви цвят? 

-Зелен. 

37. Кой е любимият Ви филм?

– „Адвокат на дявола“, този филм и сто пъти да го гледаш винаги може да откриеш нещо ново. За мен е дълбоко философски филм. 

38. Има ли човек на когото се възхищавате? 

-Освен вече изброените мога да добавя още много, но точно в момента се сещам и за Заха Хадид – жена, която е голям архитект и българския предприемач Христо Попов.  

39. Любимата Ви българска дума? 

-Благодаря.

40. Кое е най-голямото предизвикателство с което се сблъскахте, като кмет на община Раковски? 

-Едно от най-големите предизвикателства беше създаването на общинското предприятие „Благоустрояване и превенция“, защото правихме нещо, което не съществува и няма от къде да видиш добрата практика. Стъпвахме в доста нова земя, като междувременно през мен минаваха десетки хора, които ми казваха: „Не го прави, няма да успееш, само ще потрошиш едни пари.“ Радвам се, че с колегите повярвахме в общата цел и към днешна дата резултата е повече от видим. Включително бяхме наградени от Националното сдружение на общините в България за „Принос в развитието на местното самоуправление“, което за мен е една от най-значимите награди, които сме получавали. Следващото много голямо предизвикателство се надявам да бъде строителството на спортната зала на община Раковски. Обект, какъвто никога не е строен в нашата община и с нетърпение чакам да започне.  

41. Какво е за Вас община Раковски? 

-Девета година вече съм кмет на община Раковски, а от 2008 година каквото и да работя по-малко или пък повече го правя за община Раковски. След семейството ми, това е най-важното за мен и се превръща едва ли не в смисъл на живота ми. Често съпругата ми казва, че общината е на първо място 🙂.

За да го правиш нещо толкова дълго време, вече 16 години, трябва наистина много да обичаш това, което правиш и хората за които го правиш. Нещото, което най-много харесвам в работата си е видимия резултат от положените усилия. Вярвам ,че повечето жители помнят каква беше община Раковски, преди 10 години, какъв беше централния площад, как изглеждаше сградата на администрацията, какви бяха улиците, пътищата и какви са сега… Не се заблуждаваме, че работата е свършила. Работа ще има и за тези след нас, но никой не може да отрече и успехите. Успяхме да създадем един наистина страхотен екип от професионалисти и резултатите са на лице. 

Много често колеги кметове ми казват колко много са направили, но хората не го оценят. Аз винаги отговарям, че нас ни оценят. Първо с удоволствие се разхождам пеша из улиците и поздравявам хората. Отивайки на работа винаги има някой, който ми предлага да ме качи 🙂. Давайки ми препоръка повечето хора го правят с ясното знание, че ще се постараем да решим проблема им. Последно местен работодател ми каза: „Браво за уличната прахосмукачка, леко, по-леко заприличваме на Австрия“. Не на последно място изключително съм благодарен за високата ни оценка, която хората ни дават избирайки екипа ни за трети пореден път. Изброеното трябва да е напълно достатъчно. Ако искаш аплодисменти отивай в цирка, в нашата работа аплодисментите са рядкост, тук просто работиш за хората.