ХІII Фестивал на Белия щъркел Белозем2018

На 19 май /събота/ в Белозем ще бъде даден старт на 13-то издание на  Фестивала на Белия щъркел . Мероприятието е част от културния афиш на майските  дни в община Раковски.

Фестивалът вече е традиция, утвърждаваща Белозем като своеобразна туристическа дестинация.

ХІII фестивал на Белия щъркел в Белозем се провежда под патронажа на Министерството на околната среда и водите и се организира от Кметство с. Белозем, СНЦ „Зелени Балкани“, Община Раковски, Народно Читалище „Просвета 1909 г.“ и ОУ „Гео Милев“ – с. Белозем. Официалното откриване е  в събота  от 10 ч. в парка на Белия щъркел.

Фестивалът се провежда от 2005 г., когато немската фондация „ЕВРОНАТУР” обяви Белозем за Европейско село на Белия щъркел. Основната цел на мероприятието е да популяризира идеята за възможното хармонично съжителство на хората с дивата природа и да привлече повече туристи към този живописен край. През  2012 г. с. Белозем имаше честта да бъде и домакин на международна среща на представителите на Мрежата от Европейски села на Белия щъркел. Подобни събития се провеждат и в останалите 14 села на щъркелите в цяла Европа, станали известни с големите си щъркелови колонии.

И през тази година гостите ще  имат възможност да се насладят на изпълненията на многобройните  участници  във фестивала, да посетят щандове за  плетива, сувенири и продукти от местни производители  в парка на Белия щъркел”, да се потопят в атмосферата на Влажна зона „Кисимови дупки”. Фокус на тазгодишното издание на фестивала ще бъде презентацията „Къде зимуват нашите любимци?“.

В рамките на феста ще се проведе и Национален ученически конкурс за словесно творчество, рисунка и фотография на тема: „Животът на един щъркел“. Организаторите на конкурса са детското онлайн списание „Щъркел“, ОУ „Гео Милев“, католическа църква „Свети Франциск от Асизи“ и кметството на село Белозем с партньорството на Федерация „Зелени Балкани“.

Наградите ще са разпределени  в трите категории: словесно изкуство, рисунка и фотография като за победителя ще има специална награда. С най-добрите рисунки ще бъде направена  изложба, а творбите на всички участници в конкурса ще бъдат публикувани в списание  „Щъркел“. Ще има специални награди от всички организатори.

Организаторите са подготвили богата музикално-танцова програма и фолклорни изпълнения.

С всяка изминала година посетителите  на фестивала се увеличават и празникът е посещаван, както от белоземци, така и от много други  гости от цялата страна. Към събитието  се присъединяват и местни производители, които предлагат и показват своята продукция на  специално изградени за целта щандове.