Венелин Чернашки: Раковски е град с традиции и все по-светло бъдеще

  • Здравейте, господин Чернашки! Честит празник! Благодаря Ви, че се съгласихте да дадете това интервю на празника на град Раковски.

– Здравейте! Честит празник na всички Раковчани! Благодаря за поканата!

  • Г-н Чернашки, разкажете ни накратко за Вас?

Живея в  гр. Раковски. Основното и средно образование завърших в гр. Раковски, а висшето в гр. Смолян. Имам две магистратури в ПУ „Паисий Хилендарски“ гр. Пловдив и  ППС „ДЮУП“ към Тракийски университет гр. Стара Загора.

  • Как се промени град Раковски от времето, когато вие бяхте дете?

За тези около 20 години град Раковски се промени значително. Сега разказвам на учениците си за времето, когато бях на техните години и калните обувки в класните стаи, за „двата сезона“ тогава в града ни – кален и прашен. Улиците ни бяха пълни с деца, а малкото магазинчета предлагаха еднообразни стоки.

  • Вашата професия е учител и в това си качество имате преки наблюдения над гражданите, според вас промениха ли се хората през годините в Раковски и в каква посока?

Работата ми като учител ме поставя в ежедневен контакт с много и различни хора. Промяна има, неизбежна е, поколенията се сменят, ежедневието ни вече е изпълнено с динамика и възможности. Променят се и хората, отношенията помежду ни са все по-делови и отчуждени, но и все по-свободни и необременени от клишето „какво ще кажат хората“. Духът на Свободна Европа живее в сърцата ни.

  • Какво бихте казали за град Раковски на човек, който никога не го е посещавал?

Ще го поканя да дойде в града ни, да общува с хората ни, да се запознае с традициите и миналото ни, да научи са известните личности родени тук. Раковски е град с минало, традиции и все по-светло бъдеще.

  • Кое е любимото Ви място в град Раковски?

– Любимото ми място са облагородения парк и спортните съоръжения.

  • Какво е важно да направят управляващите за да може градът да стане още по-добро място за живот и какво гражданите?

Мисля, че липсва достатъчно зеленина и още инициативи за представяне и развиване талантите от града ни. Подобряването на материалната среда е хубаво да става едновременно с развитие и на човешкия ресурс – най-голямото ни богатство! Всички ние, гражданите на Раковски можем да съдействаме, като организираме и участваме в различни инициативи. Тук мога да предложа някои идеи: „По-зелен град“, „Ден на добрите дела“ и други. Убеден съм, че ако попитаме децата (бъдещето) те ще дадат много повече идеи и ще са готови да се включат веднага.

  • С какво гражданите на Раковски могат да се гордеят?

-Всички ние можем да се гордеем с възможностите, които предлага гр. Раковски, с все по-добрите условия за живот в една бързо развиваща се европейска община, с доброто си възпитание и образование, защото сме раковчани.

  • Как си представяте града след десет години?

Представям си гр. Раковски след 10 години все по-зелен, все по-оживен, все по- голям и красив. Един град привличащ хора, бизнес и култура.

  • Много Ви благодаря, че отделихте от времето си. Бъдете здрав и успешен във всичките си начинания! 

– Благодаря за поканата! За мен беше удоволствие!