На тържествена церемония Раковски и Чипровци подписаха договор за братство и взаимопомощ

С тържествена литургия в църквата „Пресвето сърце Исусово“ в Раковски започна церемонията по побратимяване на общините Раковски и Чипровци. Отец Димитър благослови акта на побратимяване между двете общини като отбеляза, че Чипровци е люлка и корен на католическата вяра в България. “ Това е договор за братство между нашите две общности свързани от една историческа реалност , за да бъде съхранена дълбоката родова памет.“

По-късно домакините от Раковски начело с кмета Павел Гуджеров поведоха делегацията от Чипровци с кмета Пламен Петков в зрителната зала на градското читалище да официализират съглашението за побратимяване.
Зам.кметът на Раковски Божидар Стрехин откри тържеството с думите, че е дошло време Раковски да се върне към корените си и този факт прави събитието историческо.

„Фактът, който ни кара да чувстваме близостта на чипровчани е именно католическата религия, която тръгва и се разпространява в България точно от този край на нашата родина.“- заяви зам.кмета Стрехин.
Побратимяване между двете общини се случва в навечерието на 330 години от Чипровското въстание и предстоящия 50 годишен юбилей от обявяването на Чипровци за град, както и изграждането на католически параклис, в който да бъдат положени костите на един от най-великите българи Петър Богдан Бакшев.

Желанието на местната власт и общественост във възрожденското градче е да се върнат макар и косвено към истинските корени на населението, което е населявало този край преди въстанието. Тяхното мнение е, че в ония времена Чипровци процъфтява, както духовно така и индустриално.

В момента Чипровци изцяло е населено с православни български християни, но те почитат и се прекланят пред големите имена в историята на България, Петър Парчевич, Петър Богдан, Илия Маринов, Георги Пеячевич и др.

“ Голяма чест е да завършим точно ние едно дело, върху което са работили много хора преди нас. Не е правилно ние да се окичим с лаврите от този акт, а да отдадем почит към работата на предшествениците ни. Днес присъстваме на едно историческо събитие. Договорът за побратимяване може да случи и да е ползотворно само и ако помислите ни са чисти. „- развълнуван бе кмета Павел Гуджеров.

Общинският кмет Гуджеров сподели с присъстващите, че лично за него духовната власт винаги е стояла по-високо от светската и не пропусна да благодари на свещениците отец Димитър от църквата „Пресвето Сърце Исусово“ Раковски и отец Иван от „Свети Андрей“ от Калояново, който по думите му е бил „моторът“ на това събитие.

Градоначалникът на Раковски бе категоричен, че с новите си побратими от Чипровци има какво да обменят като опит, знания и възможности. Той изрази надеждата си за едно дългосрочно сътрудничество с колегата си Пламен Петков.
Кметът на Чипровци благодари за поканата за побратимяване и за топлото посрещане на домакините от Раковски. Той заяви, че двете общини имат дълбока връзка, връзката на вярата с родовия корен.

„През 17 век гр.Чипровци е наричан цветето на България и е бил седалище на Софийската католическа епархия. Дело на чипровчани и на околните католически села са построените църкви, манастири и училища. Чипровските католици са връзката на поробена България с свободна християнска Европа. Те са духовници, мислители,книжовници, търговци, майстори, златари.“ – с нескрит патос започна словото си Пламен Петков.

Той припомни на множеството в залата, че в Чипровци са родени едни от най-великите български исторически личности като Петър Парчевич и Петър Богдан Бакшев, който век преди Паисий Хилендарски е написал „История на България“ и донася благодатта на католицизма в пловдивските пролетянски села. След погрома на Чипровското въстание част от оцелялото население намира спасение във Винга,Банат, Асеново и Раковски.

Кмета Петков разказа, че в българската традиционна култура много често се е срещал обичаят „Побратимяване“, който е играл важна роля в живота на старите българи. Според този обичай двама души чужди по кръв след ритуални действия и наричането „Бог да пази побратимяването“ стават духовни братя.Това родство се е предавало по наследство и се е тачело от техните деца и внуци.

„Нека Бог да пази нашето побратимяване и с негова помощ и нашите общи усилия да работим за добруването на нашите две общини и за по-добро бъдеще на идващите след нас.“- бе емоционалният финал на кмета на Чипровци.

Приветсвени думи относно побратимявнето на двете общини и ретроспекция в миналото направиха и духовните лица отец Иван и отец Димитър, както и чипровския краевед Никола Николов.

След фактическото подписване на договора от кметовете Гуджеров и Петков, гости и домакини си размениха подаръци както повелява традицията.

Празникът по повод сключването на договора за братство между Раковски и Чипровци завърши с разглеждане на изложбата на младия художник от Раковски Минчо Деливански и с акапелните изпълнения на местната самодейна певческа група.