Още един месец до фестивала в Белозем!

Всяко лято в село Белозем се провежда МХФБ (Международен християнски фестивал Белозем). Това е католически фестивал, на който се събират младежи от католически семейства от цяла България, за да възпяват и хвалят Бог. По традиция гости на фестивала са също хора от Полша и други страни. Тази година началото ще бъде дадено на 28 август и ще продължи до 2-ри септември.

Организаторите в лицето на отец Ярослав и отец Мартин споделят,че за тях тазгодишното издание е голямо предизвикателство ето защо:

Един от моите по-възрастни събратя, който често проповядва, веднъж каза, че за него най-голямото предизвикателство е проповядването по време на Мариините тържества. Празници има много, но фрагменти за Божията Майка в Евангелията не чак толкова.

Обаче – както същият този брат казва – всеки път, когато се подготвям за проповедта, откривам нещо ново за ролята на Божията Майка в делото на спасението и Бог и виждам връзка с нашето обикновено човешко ежедневие.

Така през цялата настояща година Църквата е обърната по специален начин към Божията Майка. Първата възможност е 100-годишнината от явяванията във Фатима, а втората е подготовката за Световната младежка среща, която ще се проведе в Панама през 2019 година. С този дух в нашата родина се събират младежи. Първото събитие – Националната християнска младежка среща – се случи в Белене в началото на юли, а второто ще бъде Международният младежки християнски фестивал в Белозем от 28 август до 2 септември тази година.

Като организатори на фестивала, взехме присърце думите на папа Франциск, който ни насърчи: Подражавайте на Мария! И затова искаме заедно с младите хора да изследваме живота ѝ и да го следваме.

Дали ще успеем в това? Ще видим. Задачата не е лесна, защото точки на пресичане между „днешната младеж“ и например предаността на Мария могат да не съществуват; или как днешните млади момичета биха могли да потънат в смирение и да бъдат толкова скромни, колкото е била Мария? Дали това може да бъде предложение и към младите мъже?

Определено можем да отговорим: Да, и днес Мария е изходна точка на нашите избори и нагласи. Важно е да мислим живота ѝ в съвременен контекст и да видим как тази Слугиня на Господа стои близо до нас.

Мария живее в реалността, не изпраща имейли с поздрави и не поства: „Аз отивам с братовчедка си на планина“ (което означава: „Виж колко съм добре“). Отива и иска да помогне. Мария не казва на Ангела: „Аз имам права“, „Имам свои планове“, „Аз не съм инкубатор“, а казва: „Нека ми бъде по твоята дума“. Мария поема върху себе си всички последствия от този отговор.

Мария не изземва ролята на Йосиф и не му отнема възможността за лично решение, „защото аз съм по-мъдра, по-грамотна, избрана“, или не го оплита в мрежа от женски номера, не го манипулира. Мария му оставя избор, оставя се на разположение той да реши дали ще я защити и подкрепи, или не. Мария уважава Йосиф и не мърмори заради мизерните условия на живот. Не се вайка, че се е „съгласила на това“, че „какво ми дойде до главата, та да раждам в такива условия“.

Мария не очаква богатство, не прави сметки: „Моят Син ще бъде някой – ще имам големи облаги“. Тя се радва, че е била оценена, забелязана, почитана, но преди всичко, че тя може да поеме само неприятности, без удобства и лукс, а реален живот с всичките му последствия. И е доволна от това, което получава.

И накрая, Мария вярва в Бога и ни показва, че истинска вяра, надежда и любов са възможни и прости, макар и ние, хората, да успяваме да усложним всичко.

Мария стига до нас и ни помага да открием кои сме и накъде отиваме. Това е един пътепоказател на волята Божия към спасението.

Фестивалът не е много време. Започваме на 28 август 2017 година в Белозем. Можете да се молите за нас и да поканите младите хора, които познавате. Предвиждаме време за молитва и почивка. Чакат ни концерти и танци, уъркшопи и тематични срещи, нови запознанства. Всичко ще бъде вдъхновено от думите на Архангела, който казва на Мария:„Господ е с Теб!“, и ѝ показва уникално и голямо предизвикателство – да бъде Майка на сина на Бога. (MГ)

В статията са използвани няколко мисли от текста на Анета Либерацка „Пътепоказатели на папа Франциск“, Краков, 2016.