Осиновители и осиновени се срещнаха в Раковски

В рамките на Националните информационни седмици на осиновяването в Обредната зала към НЧ „Св. Св. Кирил и Методий” в Раковски се проведе среща посветена на осиновяването. Мероприятието е организирано от Българска Асоциация „Осиновени и Осиновители” /БАОО/ в партньорство с Център за обществена подкрепа гр. Раковски и със съдействието на Община Раковски. В него се включиха заместник кметовете на Община Раковски Йовко Романов и Татяна Бакова, социални работници и специалисти, родители осиновили деца, представители на образованието и културата, хора подкрепящи каузата на осиновяването.

Заместник кметът Йовко Романов приветства с добре дошли представителите на БАОО, благодари им за професионалната подкрепа, която оказват на екипа на Центъра за обществена подкрепа и изрази подкрепа и положителна нагласа към дейностите на Асоциацията.

Основни акценти на събитието бяха филмът „Триъгълник от любов“ и книгата на Дора Прангаджийска „Благодаря ти, мамо! Пътят на осиновения от гнева до прошката“, които докоснаха емоционално присъстващите.

За първи път в България психотерапевт пише книга на тази тема не само като специалист, но и като човек, изживял процеса. Книгата е умело съчетание от професионални съвети и емоционални лични истории на осиновени, осиновители и биологични родители.

Филмът „Триъгълник от любов“, представя лицата на осиновяването и техните житейски истории. Сложният процес е пречупен през универсалния символ на осиновяването – Триъгълника, олицетворяващ връзката между детето, биологичните му родители и осиновителите.

В подкрепа на каузата на осиновяването представители и ръководители на различни институции в града символично засадиха цветя, които осиновиха и поеха бъдещата грижа за тях. Напролет служители на ЦОП – гр. Раковски лично ще проверят как са се справили. Всички пораснали и грижливо отгледани цветя ще поемат по своя път на развитие в единствената по рода си „Градина на осиновяването”, създадена в Община Раковски със съдействието на ЦОП – гр. Раковски.