Почина почетния гражданин на Община Раковски – Иван Михов

ИВАН МИХОВ

1936 – 2016

След продължително боледуване на 27.05.2016г. почина почетния гражданин на Община Раковски Иван Михов.

На 28.05.2016г. г-н Михов беше погребан, като почит отдадоха неговите близки роднини и приятели,както и всички жители на родното му село Белозем.

Иван Михов Иванов е роден на 20.03.1936 г. в с. Белозем, Община Раковски. Той има самобитна и впечетляваща творческа съдба. Започва да свири първо на гъдулка, после на цигулка.  През 1963 г. завършва школа за ръководители на народни оркестри, ансамбли и състави. Следват записи в Радио София. Излиза и първата му самостоятелна грамофонна плоча. Яркият му талант го нарежда в най-добрият оркестър в страната с ръководител проф. Петко Радев. Следват много концерти по БНТ и записи в Националното радио. Основател е на Белореченската и Белоземската група. В творческият актив на композитора има над 50 хора, ръченици и др. Едни от най-известните му изпълнения са – Маневска ръченица, Виранлийско хоро, Еленина ръченица,Дайчово хоро,Белоземски мохабет и Пенаково хоро и др. Характерно за него е свирене в най-трудните гами, което го отличава от останалите изпълнители. Мелодиите му идват дълбоко от сърцето и завладяват слушателя. В тях се чувства полъха на тракийския вятър, шепота на Марица, песента на житата и на цялата българска природа.

Иван Михов налага цигулката, като солов инструмент в народната музика и прави това по неповторим начин. Грижата на цигуларя за израстването на млади, даровити изпълнители има свои върхове. Плод на неговата музикална педагогическа дейност са изпълнители в национален мащаб, като Иван Бойчев и Георги Янев.

Маестрото е имал предложения да работи в окръжни центрове и столицата, но той пуска корени в родното си село Белозем, в сърцето на Тракия. От тази земя той черпи мелодии за своя емоционален заряд и остава тук, преди, сега и завинаги. Дългогодишен читалищен деец и ръководител на самодейния състав на читалището, изнесъл многобройни концерти и пълнил залите в читалищата от Стара Загора до Пловдив. В сегашно време той продължава да ни радва със своето неповторимо изкуство.На 80 годишна възраст сътвори един от най хубавите си албуми.Бяха заснети клипове за “Тянков” ТВ и участва в предаването на националната телевизия “Иде нашенската музика”,където обра овациите на публиката и екипа на предаването.

Иван Михов е прославил родното си село Белозем, Община Раковски и цяла България. Той остава известен  с името „Българският Паганини”.