Празник на слънцето в най-дългия ден от годината

Как траките са славили Богинята майка? На този въпрос ще бъде отговорено „на живо” с възстановка на ритуала на място, където той наистина се е провеждал преди хилядолетия. На 24 юни от 10,30 ч на уникалното тракийско Люляково светилище над с. Бабек (община Брезово, Пловдивска област) посетителите ще могат да видят как са се практикували възлиянията и поднасянето на дарове на боговете пред Слънчевата стела – уникален мегалит, какъвто няма другаде в България.
Възстановката на ритуала ще бъде изпълнена от Тракийско общество „Трескейа”. Празникът на Слънцето е под патронажа на проф. Валерия Фол.
Учениците и учителите от ПГ „Златю Бояджиев” ще представят традиционната кулинарна изложба „Храната на Траките”. Блюдата, подготвени по оригинални древни рецепти, ще могат да се дегустират на място.
С помоща на Туристическият информационен център – Брезово, всички желаещи ще могат да разгледат забележителностите в района на „Люляковото светилище”.
За всички участници и гости, ще бъде организирано барбекю на открито с възможност за дегустиране на местни специалитети и разхладителни напитки.
Люляковото светилище се намира на 5 км. след с. Бабек посока с. Свежен. На мястото има паркинг и табела насочваща по горски път към светилището. Преходът е по лесен равен терен (почистен горски път), на около 20-30 мин. пеша от асфалтираното шосе