Предварителна социология: ГЕРБ остава първа политическа сила в община Раковски

Излязоха първите резултати от предварителните социологически проучвания за предстоящите местни избори в община Раковски.

По-малко от 2 месеца до местния вот политическата ситуация в община Раковски е следната: управляващата партия ГЕРБ убедително води пред останалите политически субекти с 67% като утвърждава голямата разлика от евровота през май тази година. Най-голямата политическа партия в България най-вероятно ще запази и даже увеличи присъствието си в местния парламент и отново ще държи мнозинството, а новият стар кмет ще е настоящият Павел Гуджеров.

БСП има макар и малко, но твърдо ядро и електорат и най-вероятно ще се опита да запази четирите си места в общинския съвет със своите 18% доверие.

Впечатление прави ВМРО, която макар да участва самостоятелно на тези избори без коалиционен партньор, бележи ръст от 8% в представителната извадка участвала в проучването. Напълно възможно е местните представители на най-старата патриотична организация не само да запазят, но и да увеличат присъствието си в местния законодателен орган.

Новосформираната коалиция АБВ-НДСВ засега не оправдава сериозната заявка да бъде фактор в следващия мандат на община Раковски и остава последна в класацията със скромните 7%.