Вандали счупиха статуята на щъркела в село Белозем

Статуя на щъркела, село БелоземСтатуя на щъркела, село Белозем

Неизвестни засега извършител или извършители са посегнали на емблематичнта щтъркелова статуя в Белозем сигнализира кмета Тачев.

Той предполага, че в неделя вечерта някой или някои са извършили тази вандалщина, като са удряли с чук или друг премет по главата на статуята. От снимковия материал се вижда, че и в областта на  крилото също има поражения.

Белозем е обявен за Европейско село на щъркелите от 2005 г., чрез фондация  „ЕВРОНАТУР”. Символа на това призвание е тази статуя,която е поставена през 2006г.

Всяка година през месец май се провежда и фестивала на белия щъркел. Основната цел на мероприятието е да популяризира идеята за възможното хармонично съжителство на хората с дивата природа и да привлече повече туристи към този живописен край. В китното село още през ранна пролет долитат много повече щъркели от колкото по другите краища на България.

Кмета Тачев е подал жалба в полицията за направените поразии на статуята, която е поставена точно пред кметството на центъра. Той се надява виновните да бъдат заловени от органите на реда и да си получат заслуженото.

„Това е действителността за съжаление…Ще ви намеря!“ – се закани под фотоса на повредената статуя в личния си профил Иван Тачев. Веднага последваха гневни коментари на възмутени жители от направения вандализъм.

От екипа на R-NEWS призоваваме за нулева търпимост към изразите на вандализъм в нашата община и за своевременно сигнализиране на компетентните органи.