Чалъкови и Момино село дават началото на майските културни дни

Започват майските културни дни в община Раковски. През целия месец ще има организирани културни събития в различните населени места. Началото ще бъде в село Чалъкови с традиционния за това време на годината събор „Родова среща“, който ще бъде на 5 и 6 май/четвъртък и петък/ с начален час 17 часа. За доброто настроение на гостите ще се погрижат оркестрите „Балкан“ през първия ден и „Млади тракийци“/през втория/.

Събота – 7 май в Момино село ще се проведе Шестия пролетен фестивал „Моминска трапеза“ и традиционен събор „Гергьовден“. По време на празника ще гостува Ангел Ангелов със своя юнашки тиган, познат от двата фестивала на селската кухня в гр.Раковски. Гостите ще могат да се насладят на фолклорната програма на различни групи от региона.

В събитието са заложени и кулинарни състезания и изложба на местни гозби „Моминска трапеза“. Първата част от мероприятието ще завърши с благословена трапеза за всички и хоро. Водещи ще бъдат Николай Чапански и Галя Асенова от предаването „От българско по-българско“ по телевизия „Скат“. С този празник организаторите имат за цел да затвърдят и обогатят двете ценни богатства с които се гордеят, а именно на традиционната моминска кухня, както и българския фолклор. Честване на 24-май, деня на българската просфета и култура, по училища както и общински преглед на художествената самодейност също са част от културния афиш на майските културни дни в община Раковски.