Последни новини

Конкурс за домашно вино организира община Раковски

Two glasses of white and red wine with food at sunset, toned

По случай предстоящия празник  „Трифон Зарезан“община Раковски организира конкурс за най-добро домашно вино.

Желаещите производители трябва да занесат за дегустация еднолитрова бутилка в общинска администрация на 3-ти ет.стая №1, в срок от 1-ви до 10 -ти февруари. Условието е реколтата да е от 2016 година. Компетентно жури ще определи победителите, които са се справили най-добре с домашното си производство в категория червено , бяло вино и пелин.  Организаторите обещават награди, изненади и приятни емоции. Голямата награда за най-доброто червено вино е 50-литрово буре, към което всеки участник се стреми.

Резултатите от конкурса ще станат ясни на 12-ти февруари, когато ще се проведе традиционната винария в гр.Раковски.

Празникът „Трифон Зарезан и конкурсът за най-добро домашно вино – „Винария-Раковски” по традиция се провеждат за 19-та поредна година в Раковски.

Началото се поставя с традиционното зарязване на лозето от царя на виното (човека, спечилил 1-во място за червено вино в конкурса от изминалата година) на лозовия масив, благослов и традиционно българско хоро.

След ритуала по зарязването, празникът продължава на центъра на кв. Ген. Николаево от 11 часа, където ще свири оркестър „Фолкпалитра“. И както повелява традицията – пие се червено вино, ядат се топли кебапчета и се играят кръшни хора.

Всяка година интереса за празника и за конкурса нараства. Местните винопроизводители влагат все повече старания и любов,  за да бъде тяхното вино най-доброто и да бъдат възнаградени.