„Синчец“цъфна в селото на щъркелите

С  водосвет и „С Бог напред“  отец  Петър от местния храм „Свети Георги Победоносец“  откри тържеството по повод откриването на новата сграда към детска ясла „Синчец“ в Белозем, известно като селото на щъркелите.

Стойността на проекта  е 340 000 лв. , който е изцяло финансиран от общинския бюджет и изцяла завършен в рамките на 100 дни. Изпълнител на проекта е „БИЛДЪРВИЛ“ ЕООД -гр. София.

В новата яслена група има  спалня за деца,  стая за игра и  кът за хранене, блок за измиване на посуда, санитарен възел и умивалня, гардеробно помещение, лекарски и методичен и административен кабинети.

Условията са повече от прекрасни, децата имат дневна, стая за отдих, нови тоалетни, отопление, коментираха родителите, дошли на тържеството.

Към съществуващото дворно място е обособен  самостоятелен ограден и озеленен двор с площадка, със стационарни уреди за игра, пясъчник, катерушки, люлки  и сенници. В дневната яслена група ще се приемат деца от десет месеца до 3-годишна възраст за дневен престой. За децата ще се грижат две детегледачки, медицинска сестра и педагог.

Настоящият проект е осъществен  с цел задоволяване на потребностите на жителите на с. Белозем, в частност на младите семейства, поради увеличаване на раждаемостта и нарастващата нужда от нови места в детската ясла.

“ Нека не звучи силно, но днес пишем история. Наблюдаваме трайна тенденция на висока раждаемост  в Белозем. Между 40 и 70 деца се раждат всяка година в селото, което продиктува тази нова сграда кацнала като птица красива. Белозем е едно добро място за живеене. Младежта е тук  защото много инвестиции се направиха и има много работа. Младите хора се чувстват спокойни и правят и деца.“- с гордост заяви кметът на Белозем Иван Тачев.

Кметът на общината Павел Гуджеров с нескрито вълнение сподели ,че когато се гради  нещо ново  всеки взел участие и допринесъл за създаването му , независимо дали това е инжинера, строителя, общия работник , той има усещането , че създава нещо вечно. В този смисъл Гуджеров благодари на всички имащи принос  за построяването на новата сграда на детската ясла в Белозем включително и на ОбС-Раковски, Общинска та администрация, педагогическия състав и персонала на детската ясла „Синчец“.

„Няма сграда на територията на Община Раковски, която е част от учебно-възпитателния процес и да по- млада от мен. Всички те са строени през средата на миналия век. С проекта, който направихме успяхме да  ги запазим. Новата яслена група ще осигури комфорт и по-добри условия за отглеждането на децата от селото. С  тази нова постройка затворихме учебния цикъл в Белозем, защото всяко дете от две години до завршване на средното образование има къде да бъде посрещнато.“-  заяви кмета Гуджеров.

Лентата на новата сграда  прерязаха кметовете Иван Тачев и Павел Гуджеров, а истинските домакини на събитието децата от детска градина „Синчец“ в Белозем поздравиха присъстващите с  кратка музикална програма.

На събитието присъстваха  и Председателя на ОбС- Раковски Георги Лесов, общинските зам. кметове Татяна Бакова, Божидар Стрехин и Йовко Романов, народния представител от 17МИР Младен Шишков и общински съветници от местния парламент.

„Чудесен е поводът, по който сме се събрали  днес, а ние ще продължаваме с нашите усилия да създаваме добри условия, в които най-малките  да учат и растат. Догодина ще строим детска ясла и в село. Стряма, където също раждаемостта расте. Подготвяме проект и за друга в  гр. Раковски“ – в заключение каза общинският градоначалник Павел Гуджеров.